Bankomat Foto:Shutterstock

Srpski pokret Dveri saopštio je danas da je neophodno da Narodna banka Srbije (NBS) 11. avgusta, na dan kada je najavila da će biti donet paket mera i propisa za zaštitu standarda građana, "obuzda banke i odredi limite njihove cenovne i kamatne politike".

„NBS mora da zabrani dalje povećanje naknada i naknade za nepostojeće usluge, ali i strogo ograniči gornje granice kamatne stope za prekoračenje po tekućem računu“, rekla je u pisanoj izjavi potpredsednik Dveri i poslanik Tamara Milenković Кerković.

Ona je povdom odluka pojedinih banaka da povećaju svoje naknade i provizije na usluge vezane za platne račune građana, ocenila da je posebno neophodno da NBS „ograniči ogromne kamatne stope na prekoračenje po tekućem računu, poznatije kao ‘dozvoljeni minus’ pomoću koga preživljava ogroman broj osiromašenih građana“.

Ona je navela da su uprkos pandemiji i periodu niskih kamatnih stopa, banke u Srbiji poslovale sa velikim profitima, pa je u julu, nakon oporezivanja, zarada banaka u Srbiji iznosila 417,8 miliona evra.

BONUS VIDEO – Poskupljenja bankarskih usluga od avgusta – NBS ih pušta da rade šta hoće

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar