bankomat
Foto: Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Luis Santos / Panthermedia / Profimedia

Iako građani često odabir banke u kojoj će otvoriti račun shvataju "olako", ipak postoje stavke na koje treba obratiti pažnju, i to kako biste prošli što povoljnije, odnosno maksimalno uštedeli na naknadama koje ćete plaćati, poput održavanja računa ili podizanju gotovine na bankomatima drugih banaka.

Kako za portal Nova.rs objašnjava Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača „Efektiva“ postoji pet stvari na koje treba da obratite pažnju prilikom odabira banke.

Kako većina korisnika račun otvara zbog primanja plate i obavljanja transakcija, poput plaćanja komunalija, potrebno je da znate koje su to sitnice koje ipak mogu da naprave razliku i izdvoje banku koja vam najviše odgovara.

Dejan Gavrilović
Foto: Medija centar

Ipak, naš sagovornik naglašava da problem može da se javi zbog toga što određena ponuda banke važi u trenutku kada otvarate račun, ali za već mesec dana cenovnik može biti promenjen.

Bez obzira na to, postoje stavke na koje treba obratiti pažnju.

Cena održavanja računa

Održavanje dinarskih računa u bankama u Srbiji kreće se od 200 do 600 dinara.

Mogućnost besplatnog održavanja računa imaju korisnici omladinskih računa, odnosno korisnici od 18 do 27 godina.

Ipak, za starije korisnike bankarskih usluga, ovo je stavka koju ne mogu da izbegnu.

Cena transakcije putem eBankinga

Iako vam plaćanje putem eBankinga, odnosno aplikacija za elektronsko bankarstvo štedi vreme, pojedina banke prilikom plaćanja uzimaju proviziju od 15 do 29 dinara.

Još jedan način kako pojedine banke zarađuju putem eBankinga jesu i takozvane alarm poruke. Naime, svaki put kada vam stigne obaveštenje o izvršenoj transakciji, sa vašeg računa skida se pet dinara.

Paketi koje banke nude

Kako Gavrilović objašnjava, banke nude različite pakete, a na vama je da odredite prioritete.

Tako ćete, na primer, moći da imate potpuno besplatan eBanking, ali ćete u zamenu za to više plaćati održavanje računa.

Dakle, potrebno je da dobro obradite pažnju na pakete koje vam banka nudi, te odredite šta vam je prioritet, gde želite da sačuvate novac i na čemu ipak ne želite da štedite.

Provizija za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka

Iako već verovatno svi građani znaju novac treba podizati isključivo na bankomatima svoje banke, nekada tog bankomata nema u blizini.

Foto: Shutterstock

Tako će banke na čijim bankomatima podižete novac, a nemate otvoren račun, naplatiti proviziju od jedan do tri odsto podignute sume novca. Minimalni iznos, koji će banka „uzeti“ bez obzira na količinu gotovine, kreće se od 20 do čak 240 dinara.

Kolika je kamata na dozvoljeni minus?

Iako građani često posežu za ovim vidom pozajmice, ipak treba pažljivo birati banku u kojoj ćete se odlučiti na ovakav vid zaduživanja – i to samo ako je neophodno.

Banke u Srbiji dozvoljeni minus naplaćuju između 25 i 30 odsto, što je otprilike 2,5 odsto mesečno.

Ako početkom godine iskoristite ceo iznos dozvoljenog minusa, na primer 40.000 dinara, uz godišnju kamatu od 30 odsto, odnosno mesečnu od 2,5 procenta, banci ćete mesečno plaćati 1.000 dinara za kamatu. Za godinu dana to je 12.000 dinara samo za kamatu, dok glavnica duga ostaje ista.

BONUS VIDEO Poskupljenja bankarskih usluga od avgusta – NBS ih pušta da rade šta hoće

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram