Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Najprofitabilnije privredno društvo u 2021. godini je Ziđin majning doo Bor sa neto dobitkom od 34,36 milijardi dinara, koji je gotovo 13 puta veći od prošlogodišnjeg, saopštila je Agencija za privredne registre. Sledi MK grupa sa neto dobitkom u iznosu od 26,16 milijardi dinara, koji je gotovo 10 puta uvećan na godišnjem nivou. Kada je reč o gubitašima, prvo mesto "drži" - Elektroprivreda Srbije. Ovo javno preduzeće ujedno je i najveće privredno društvo u Srbiji, i tokom 2021. godine upisalo je gubitak od - 10,95 milijardi dinara.

Ziđin majning doo Bor ostvarila je visoku profitabilnost, kako ističe APR – obavljanjem primarne delatnosti, s obzirom da je društvo tokom 2021. godine započelo proizvodnju i prodaju koncentrata bakra (nakon delatnosti ispitivanja terena), što mu je omogućilo da realizuje poslovne prihode u čak 37 puta većem iznosu, koji su dostigli 55,07 milijardi dinara.

„Ziđin majning je ostvario znatno veći poslovni dobitak, u visini od 39,78 milijardi dinara. Finansijski prihodi iz odnosa sa matičnim, zavisnim i ostalim povezanim licima, koji su prethodne godine bili glavni činilac pozitivnog neto rezultata beleže pad od 92 odsto, dok su rashodi po osnovu dugoročnih kredita od matičnog pravnog lica gotovo osam puta povećani, te je u delu finansiranja iskazalo gubitak (4,58 milijardi dinara)“, navodi APR.

Drugoplasirano društvo prema neto dobitku je MK grupa Beograd.

„S obzirom na to da je društvo registrovano za obavljanje delatnosti holding kompanija, odnosno da pretežno upravlja zavisnim pravnim licima (36) rast neto dobitka je posledica intenzivnijih finansijskih i ostalih aktivnosti iz kojih je, usled značajnih prihoda od dividendi po osnovu udela u povezanim licima odnosno dobitaka od prodaje udela u matičnim i zavisnim pravnim licima, iskazalo visok pozitivan rezultat (14,43 milijarde dinara odnosno 14,7 milijardi dinara), dok u delu poslovnih aktivnosti beleži gubitak (644 miliona dinara)“, navodi Agancija.

Među prvih pet preduzeća po profitabilnosti i poslovnim prihodima je Ziđin koper iz Bora, sa neto profitom od 23,77 milijadi dinara, 2,8 puta većim na godišnjem nivou. Sledi HBIS grupa koja je povećala obim proizvodnje i više nego duplirala poslovne prihode, ostvarivši ih u visini od 130,58 milijardi dinara.

Na spisku je i NIS, koji je, kako se ističe – usled oporavka cena nafte na svetskim berzama i ponovnog oživljavanja privrede, realizovao poslovne prihode veće za 67 odsto nego prethodne godine, u visini od 281,05 miljardi dinara.

APR navodi i uspešna privredna društva, koja su među vodećim prema poslovnim prihodima, uz visok neto dobitak i velike finansijske kapacitete. Na toj listi su Delez Srbija i Srbijagas.

Najveće privredno društvo i najveći gubitaš

„Najveće privredno društvo u Srbiji je JP EPS Beograd, koji je vodeći prema poslovnim prihodima, raspolagao je najvrednijim finansijskim kapacitetima, ali je prvi i prema iznosu neto gubitka, kao i ukupnog gubitka. U 2021. godini ostvario je poslovne prihode od 319,68 milijardi dinara, koji su veći za 12,6 odsto u poređenju sa prethodnom godinom i čine 2,2 odsto prihoda cele privrede. Istovremeno, usled poremećaja na svetskom tržištu energenata, kao i u proizvodnji električne energije u četvrtom kvartalu, poslovni rashodi su rasli znatno brže (26,5 odsto), što je uticalo da, posle dobitka prethodne godine, iskaže poslovni gubitak od 10,95 milijardi dinara“, ističe APR.

Pored toga, EPS beleži gubitak i u podbilansu finansiranja od 1,67 milijardidinara (prethodne godine dobitak) i u delu ostalih aktivnosti od 2,64 milijarde dinara.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Zorana Mihajlović o tome koliko ćemo morati da uvozimo struje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar