Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Srbija je prestala da uvozi struju pre oko dve nedelje, i za to su zaslužni stručnjaci iz norveške kompanije Ristad enerdži. Reč je o vodećoj svetskoj analitičkoj kompaniji za industriju nafte i gasa, koja se odnedavno bavi i tržištom energije iz obnovljivih izvora. Posluju u 30 država, poznati su po dobrim prognozama, kaže Miloš Zdravković, stručnjak za energetiku.

„Norveška kompanije je priznata svetska vodeća kompanija, svako ko se interesuje za energetiku, može da koristi aplikaciju Ristad enerdži analitiks. Ne znam šta su oni mogli da urade pa da mi već 15 dana ne uvozimo struju – ako je predsednik to rekao da umiri građane – jer ljudi na internetu mogu da vide kakva je situacija. Nasleđe Grčića u EPS-u je takvo da se teško može ispraviti u dogledno vreme“, kaže Zdravković i navodi primer Republike Srpske koja je, kaže – „radila sve suprotno od Grčića i sada ne mora da uvozi struju“.

Kada pominjemo domaću pamet, i da li je imamo, Zdravković navodi primer Elektroprivrede Republike Srpske.

„Na čelu Elektroprivrede Republike Srpske je đak poznatog profesora Mitrovića, dekana Mašinskog fakulteta, koji je radio sve suprotno od Grčića (ja ne znam čiji je on bio student). U Republici Srpskoj su zanavljali svoj termokapacitet i ulagali u to, planski vršili eksproprijaciju i kopali ugalj, i oni sada jedini u jugoistočnoj Evropi imaju višak električne energije, a ne oslanjaju se na nuklearnu energiju“, kaže Zdravković.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Uvozićemo struju jer je SNS na čelu s Grčićem uništila EPS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar