Tomislav Momirović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Preuzeo sam predsedavanje Nacionalnim koordinacionim telom za olakšanje trgovine, a za mene kao čoveka iz privrede ovo je od suštinske važnosti i daću sve od sebe da u narednom periodu napravimo rezultat koji će značiti privredi, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon današnje sednice Nacionalnog koordinacionog tela za olakšanje trgovine u Vladi Republike Srbije.

„Ministarstvo trgovine je visoko na svoju agendu postavilo temu reformi koje imaju za cilj olakšanje poslovanja za naše kompanije i povećanje BDP-a naše države. Vlada Republike Srbije snažno podržava sve ekonomske i trgovinske procesa koji imaju za cilj pridruživanje EU i jačanju regionalne ekonomske saradnje. Takođe, u toku su pregovori o sporazumima o slobodnoj trgovini sa Kinom, Egiptom, UAE i R. Korejom. Mi očekujemo da će ovi sporazumi doprineti daljem prilivu investicija u Srbiju“, izjavio je ministar Momirović.

Momirović je dodao da je u prethodnom periodu urađeno mnogo kada je reč o regionalnim ekonomskim inicijativama i da je za kratko vreme u okviru Inicijative Otvoreni Balkan ukinut određeni broj taksi i naknada, kao i pojedine nepotrebne procedure na graničnim prelazima, što je doprinelo da se vreme za izvoz i uvoz određenih prehrambenih proizvoda upola skrati, a direktni troškovi taksi i naknada smanje u nekim slučajevima i za 80%.

„Ovo je rezultiralo uvećanjem trgovine u okviru inicijative, pa je tako u 2022. godini naša ukupna trgovina s Severnom Makedonijom porasla za oko 30%, a sa Albanijom oko 15 odsto. To je odličan pravac u kojem treba ići kada govorimo i o tome šta bi trebalo da budu prioriteti rada i našeg tela u narednom vremenskom periodu“, rekao je on, a prenosi Danas.

PROČITAJTE JOŠ

Nacionalno koordinaciono telo obrazuje stručne radne grupe čiji su zadaci da razmatraju pojedinačna pitanja i učestvuju u predlaganju rešenja u cilju olakšanja spoljne trgovine, otklanjanja barijera u trgovini, ubrzanja i modernizacije carinskog postupka i sprovođenja kontrola prilikom izvoza, uvoza i tranzita robe, pojednostavljenja i smanjenja formalnosti, uz aktivno učešće i prisustvo zainteresovanih članova poslovne zajednice, komora i drugih asocijacija, drugih imalaca javnih ovlašćenja, predstavnika naučnih i obrazovnih ustanova, kao i drugih organizacija koje mogu uticati na olakšanje spoljne trgovine.

BONUS VIDEO Kako je Tomislav Momirović spojio litijum i internet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar