Pšenica Foto:EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Zbog poskupljenja struje i drugih energenata očekuje se da će i hrana nastaviti da poskupljuje - i u svetu i u Srbiji. Dogovor o izvozu ukrajinskih žitarica i ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva iz crnomorskih luka može da ublaži krizu gladi koja sve više uzima maha u svetu. Pod uslovom da dogovor iz Istanbula bude i sproveden. Srbije se on tiče jer utiče na cenu i dostupnost proizvoda.

Mogućnost da se deo mesecima blokiranog ukrajinskog žita izveze preko crnomorskih luka znači šansu da se donekle ublaži kriza gladi u svetu. Širom sveta 828 miliona ljudi ide na spavanje gladno, upozorava UN Svetski program za hranu koji je upravo od Ukrajine kupovao 40 odsto žita za gladne.

Najviše stradaju zemlje u podsaharskoj Africi, na Bliskom istoku, obeležene crvenom, narandžastom i žutom bojom koje su ili najveći korisnici programa za hranu ili su žitarice uvozili iz Ukrajine i Rusije. Sporazum o deblokadi luka dobra je vest generalno za tržište hrane i cene.

„Kada vam se oslobodi jedan tako važan tržišni ventil, izvozni ventil, kao što su luke Odesa, Černomorsk i Južni koji su u ovom sporazumu pomenute kao luke preko kojih će ići izvoz ukrajinske robe, tada taj sporazum može u velikoj meri da pomogne boljoj dostupnosti robe upravo sa ovog regiona“, kaže Žarko Galetin, agroekonomski analitičar.

Opširnije pročitajte na sajtu N1

BONUS VIDEO: Istanbul: Rusija i Ukrajina potpisale sporazumn o izvozu žita

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar