Foto:shutterstock

Novi detalji sporazuma o izvozu ukrajinskog žita koji su danas objavljeni govore da će se proces kontrolisati iz turskog univerziteta pri Ministarstvu odbrane.

Ceo proces kontrole izvoza pšenice i poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine obavljaće se iz zajedničkog koordinacionog centra koji je formiran na univerzitetu Ministarstva odbrane Turske. On se nalazi u području Leventa, na obali Bosfora u evropskom delu Istanbula.

U centru će biti zastupljena vojna lica sa činom pukovnika ili generala iz Turske, Rusije i Ukrajine.

Foto:REUTERS/Umit Bektas

Tamo će biti i predstavnici UN. Nije naveden tačan broj ljudi koji će raditi u centru, u kojem su, kako je prošle subote rekao šef turskog Ministarstva odbrane Hulusi Akar, predstavnici „kvarteta” već počeli sa radom.

„Jeni Šafak“ napominje da će svi trgovački brodovi koji se bave izvozom poljoprivrednih proizvoda biti registrovani u ovom centru, od njih će se tražiti da ga obaveste o prirodi robe koja se prevozi.

Pročitajte još:

Kontrola bezbednosti plovidbe na transportnim pravcima iz tri ukrajinske luke – Odesa, Južni i Černomorsk, vršiće se 24 sata dnevno.

Po potrebi će se za ove svrhe koristiti i dronovi. Vojna pratnja trgovačkih brodova nije predviđena, piše turski list.

Kontrola trgovačkih brodova će se vršiti kako na izlazu iz ukrajinskih luka, tako i u turskim teritorijalnim vodama kada budu krenuli ka Ukrajini. Tako je, kako je navedeno, planirano da se spreči isporuka „nepoželjnog tereta” Ukrajini.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Istanbul: Rusija i Ukrajina potpisale sporazumn o izvozu žita

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar