Budući izgled novog prostora u Surčinu u kom će biti organizovana Svetska izložba EXPO 2027 Foto:Screenshot/Instagram/mali_sinisa

Ko će imati pravo na subvencionisanje investicija u hotelski smeštaj vezan za specijalizovanu međunarodnu izložbu EXPO 2027 u Beogradu precizirano je novom uredbom koju je u ponedeljak usvojila Vlada Srbije.

Subvencije će, kao što je i najavljeno iz Ministarstva finansija, biti u iznosu od 20 odsto, a odnosiće se na gradnju novih, ali i rekonstrukciju i proširenje kapaciteta postojećih hotela.

Da bi dobio subvenciju, investitor mora da računa da će vrednost ulaganja u novi hotel morati da bude bar pet miliona evra, a u proširenje i rekonstrukciju postojećeg – minimum dva miliona evra.

U oba slučaja, broj smeštajnih jedinica moraće da bude – minimum 50, prenosi N1.

PROČITAJTE JOŠ

Uredbom o izmenama i dopunama uredbe o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u sektoru usluga hotelskog smeštaja koju je 20. novembra usvojila Vlada Srbije, predviđeni su i podsticaji za ulaganja u području Beograda radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027.

„Korisniku sredstava se za ulaganja u Beogradski region odobrava iznos sredstava u visini od 20 odsto opravdanih troškova ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva”, navodi se u uredbi.

Direktna ulaganja radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027, jesu ulaganja „u izgradnju, rekonstrukciju ili proširenje ugostiteljskih objekata za smeštaj vrste hotel koji će biti kategorisan sa tri i više zvezdica na području Beogradskog regiona, izuzev ulaganja u ugostiteljski objekat podvrste garni hotel i apart hotel, koje se ne smatra direktnim ulaganjem u smislu ove uredbe“.

Rokovi i uslovi za subvenciju

Pravo na učestvovanje u postupku dodele sredstava radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027 imaju ulagači koji se, kako se navodi u uredbi, pre početka realizacije investicionog projekta prijave za dodelu sredstava najkasnije do 31. decembra 2024. godine, prenosi N1.

Kako se navodi, korisnik sredstava je dužan da za realizaciju investicionog projekta obezbedi učešće od „najmanje 25 odsto opravdanih troškova iz sopstvenih sredstava ili iz drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć“.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Pavlović: Novac za Expo 27 i nacionalni stadion ide korporativnom sektoru, što znači manje para za nezaposlene, socijalno ugrožene…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar