Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će država, za potrebe specijalizovane izložbe EXPO 2027, subvencionisati izgradnju novih i proširenje postojećih hotela. To će biti samo jedan u nizu poslova za novi omiljeni megalomanski projekat vlasti, na koji će se milioni evra trošiti netransparento, i to jer je zakon omogućio da se svaki od poslova dodeljuje bez ijednog jedinog raspisanog tendera. A poslove gradnje hotela širom Srbije, dosad su uglavnom dobijale upravo firme bliske aktuelnom režimu i Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

Siniša Mali najavio je da će država subvencionisati do 20 odsto vrednosti investicija u hotele sa tri, četiri ili pet zvezdica, za ovaj projekat, a prethodno je Aleksandar Vučić rekao da je potrebno izgraditi njih 130.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Uredbu o subvencionisanju izgradnje novih hotela ili proširenju postojećih, prema njegovim rečima, trebalo bi da donese Vlada.

Od Ministarstva finansija, čiji je prvi čovek subvencije i najavio, do zaključenja ovog teksta nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li postoje firme koje država “ima u planu” za ovaj projekat. A kako je za EXPO 2027 usvojen Zakon o posebnim postupcima, čime je praktično proglašen projektom od nacionalnog značaja, postoji osnovana sumnja da će svaki posao koji se dodeli, biti netransparentan.

To u praksi znači da se svi postupci koji se sprovode za ovaj projekat smatraju hitnim, te za njihovu realizaciju neće biti potrebno raspisivanje tendera, a svi državni i lokalni organi, institucije i privredna društva u obavezi su da u te svrhe “bez odlaganja izdaju akte iz svoje nadležnosti”.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Inače, budžetom za 2024. godinu predviđeno je da za EXPO u naredne tri godine bude izdvojeno po 22,6 milijardi dinara, što je ukupno 67,8 milijardi, odnono oko 578 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

Više od pola milijarde evra, koliko je novca “u igri” i netransparentna dodela poslova – po zakonu, bude opravdanu sumnju da će poslove, u ovom konkretnom slučaju, izgradnje hotela, dobiti firme bliske naprednjačkom režimu. A to svakako ne bi bio prvi put da država “upumpava” novac iz državne kase za izgradnju hotela. To se radi od 2019. godine, otkada je privatizacija banja po Srbiji nezaustavljiva.

Firme bliske SNS-u „gazduju“ srpskim banjama

Za hotelski kompleks “Žubor” u Kuršumlijskoj banji koji je kupilo AD Planinka za 1,4 miliona evra, a čijem je otvaranju prisustvovao predsednik države Aleksandar Vučić lično, država je izdvojila čak 2,5 miliona.

Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/

Inače, najviše akcija Planinke i funkciju presednika odbora direktora poseduje Radovan Raičević, predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Kuršumliji, koji je od 2012. do 2014. godine bio i poslanik iste stranke u Skupštini Srbije, a bio je i SNS odbornik u Skupštini opštine Kuršumlija. Još jedan od ključnih ljudi Planinke je Radoljub Vidić, koji je takođe odbornik u SO Kuršumlija. Osim što je na prošlim izborima bio prvi na listi SNS-a, Vidić je bio predsednik opštine u tri mandata, od 2012. do 2021. godine, kada je podneo ostavku.

Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

A nekoliko godina ranije, 2019, Planinka je dobila 1,6 miliona evra iz državnog budžeta za izgradnju hotela Bela Jela u Lukovskoj banji.

Potom, u ugovoru koji je Ministarstvo privrede potpislao sa Promont grupom 2022. godine vidi se da je ova kompanija dobila 4,8 miliona evra državne pomoći, odnosno 68.500 po zaposlenom, za izgradnju “family” hotela u Vrdniku, a dotad im je već dodeljeno bar 7,4 miliona. Većinski vlasnik firme (95 odsto) je Milinko Cicmil, dok pet odsto vlasničkog udela drži Zorica Marčeta. Ni otvaranje “Fruških termi”, hotela u kompeksu čiji je vlasnik Promont grupa, nije moglo da prođe bez Vučića.

Već dobro poznat Milenijum tim, preciznije njegova ćerka firma Millennium Resorts, je 2021. godine od države dobila 10 miliona evra, nakon što je privatizovala centralni deo Vranjske banje, a potom najavila gradnju luksuznog kompleksa i ulaganje 65 miliona evra. Rokovi za završetak radova su pomerani dva puta, i trebalo bi da budu gotovi do kraja 2025. Kako je u martu ove godine pisao Insajder, dotad je „Milenijum tim“ uložio tek šest, a od države dobio pola miliona evra.

Hotele “Tonanti” i “Fontana” u Vrnjačkoj banji su 2019. godine kupili biznismeni bliski SNS, nakon čega su od države dobili pomoć od 2,5 miliona evra kako bi ih renovirali. “Tonanti” je kupila firma Aleksandra Papića, koji je poznat kao bivši suvlasnik tabloida Objektiv, kum i nekadašnji blizak saradnik Nebojše Stefanović.

Foto:KRIK/facebook/Aleksandar Papić (desno)

On se takođe pominjao na suđenjima klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kada je rečeno da je nekoliko puta bio viđen sa Miljkovićem na stadionu Partizana.

Hotel je ubrzo prodao Dmitru Đuroviću, nekadašnjem funkcioneru SNS i direktoru Koridora Srbije.

“Fontanu” je kupila “Energotehnika – Južna Bačka”, u vlasništvu bznismena bliskom SNS, Dragoljuba Zbiljića. Kako je svojevremeno pisao KRIK, hotel je potom prebačen na firmu “Vita asistent”, koja je danas u vlasništvu poslanika SNS u Skupštini Vojvodine, Milana Vlaisavljevića.

BONUS VIDEO Koliko se Srbija zadužuje zbog EXPO 2027?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare