Kopaonik Foto: Privatna arhiva

Sezona u najposećenijem srpskom skijalištu zvanično je prošla, ali u kafićima i hotelskim restoranima na Kopaoniku - cene ne padaju. Iako je većina lokala zatvorena, u malobrojnim kafićima, u kojima je moguće poručiti piće, cenovnici zahtevaju dubok džep, naročito ako sednete u hotelski restoran, gde se cene kafe, koja je “najjeftinija”, kreću od 340 do 430 dinara.

Polupust, sa tragovima snega na vrhovima i stazama, naznakama da je do nedavno ovde bilo skijaša, bordera, grudvanja i sankanja, slika je Kopaonika početkom aprila.

Kopaonik Foto: Privatna arhiva

Ova čuvena planina u Srbiji, u sezoni od decembra do kraja marta, poznata je po cenama koje “paraju” oblake, ali turisti koji u njenoj prirodi i zelenilu, umesto u snegu, uživaju u proleće, na suncu i bez gužve i graje, iznenađeni su računima, koji se nimalo ne razlikuju od onih koje bi dobili uoči Nove godine.

Kopaonik Foto: Privatna arhiva

“Znam da je Kopaonik skup, uvek je i bio. Dolazila sam i tokom sezone skijanja, ali sada sam očekivala da malo ‘popuste’. Sele smo na piće, popile pet kafa, kratki espreso, dva sa mlekom, jednu moku i kapućino. Stigao nam je račun od preko 1.800 dinara, što je zaista mnogo. Pogrešile smo jer smo sele u hotelski kafić, koji je očigledno najskuplji. Međutim, lokali su mahom zatvoreni, pa i nema mnogo izbora”, priča Jovana Tasić iz Beograda, koja je sa prijateljicama proteklog vikenda bila na Kopaoniku.

Račun Foto: Privatna arhiva

Veliki broj apartmana u privatnom smeštaju, takođe je pod ključem, pa su zato hoteli puni, a vlasnici cene ne spuštaju, jer nema konkurencije.

Kopaonik Foto: Privatna arhiva

Na samo 10 minuta vožnje od centra – cene su duplo niže.

Pročitajte još:

“Bili smo sa nekoliko prijatelja na večeri u konobi, koja je van centra i tamo su cene pristojne. Račun je bio skoro 40.000 dinara, ali bilo je dosta ljudi i svi su jeli i pili. Domaća kafa je 150 dinara, rakija oko 300, salate od 250, riba oko 900, svakako nije bilo strašno. Međutim, u centru, na ‘traženim’ lokacijama, situacija je potpuno drugačija”, ispričala nam je Jovana.

Račun Foto: Privatna arhiva

Samo cene vode u kafićima u centru Kopaonika, blizu “glavne žice”, su od 300 do 800 dinara, kafe od 280 do 650, a sokova od 360 do 580 dinara.

Cenovnik Foto: Privatna arhiva

Cenovnici na ovoj planini, međutim, ne razlikuju se mnogo od onih u centru Beograda, tokom cele godine.

Kopaonik Foto: Privatna arhiva

Ipak, turisti očekuju da ne moraju da troše u aprilu kao u januaru, odnosno u periodu kad nema snega, gužve, ni skijanja, i kad je po svim “parametrima” logično, da i oni sa plićim džepom osete čari Kopaonika.

Kopaonik Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, početkom januara ove godine, pisali smo i o cenama na još jednoj popularnoj planini u Srbiji – Zlatiboru, gde su turisti, u jeku sezone, četiri kafe, četiri soka i jednu rakiju platili gotovo 5.000 dinara.

***

BONUS VIDEO: Skijanje na Kopaoniku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare