Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Agonija Fijatovih radnika više nije u fokusu vrha države, pa tako sindikalna delegacija nikada nije ni pozvana na sastanak koji im je iz Predsedništva bio obećan "do kraja jula". U međuvremenu su radnicima "u tišini" isplaćene otpremnine, a ni država ni kompanija Stelantis se nisu zvanično oglasile, koliko radnika se prijavilo za Slovačku, a koliko je proglašeno za tehnološki višak.

Otpremnine od 790 evra po godini staža, prošle nedelje uplaćene su na račune „oko 800 radnika, a možda i preko 800“, izjavio je za Nova.rs Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu.

Ovi podaci su, kako je pojasnio ,,pretpostavke‘‘, jer, kaže on, nemaju nikakve zvanične informacije.

„Apsolutno nikakve podatke nismo dobili od poslodavca , a sve informacije kojima raspolažemo dobili smo od samih radnika“, istakao je Đorđević i dodao da se u velikom kolektivu, kakav je Fijat, ne poznaju svi radnici međusobno, te da još uvek ne mogu ni da pretpostave koliko se radnika izjasnilo za odlazak u Slovačku.

Podsetimo da je 8. jula završeno prijavljivanje radnika za odlazak u inostranstvo i da je taj poziv bio upućen za 1.000 radnika, čiji status nije bio regulisan tokom pregovora sa Vladom Srbije.

Od tog 8. jula, pa sve do danas, iz kompanije Stelentis, nisu se zvanično oglašavali o broju radnika, te je još uvek nepoznato koliko je od ukupno 2.016 zaposlenih, proglašeno tehnološkim viškom, koliko njih je zadržalo posao u tranzicionom periodu do električnog modela i koliko radnika je ,,osiguralo‘‘ radno mesto u Kragujevcu, odlaskom na dvogodišnji rad u inostranstvu.

Odgovore na sva ta pitanja sindikati su očekivali na sastanku u Predsedništvu, za koji im je bilo obećano da će se održati do kraja jula.

Radnici Fijata ispred zgrade Predsedništva Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Od tog sastanka nije bilo ništa, a da li će biti, videćemo u narednim danima“, kaže sindikalac Đorđević i optimistično dodaje da veruje „da će se naći prostora za sastanak, kada se bude smirila aktuelna politička tenzija u zemlji“.

Jedna grupa otišla u Slovačku, druga ide 7. avgusta

Kompletno poslovanje Fijata u Srbiji, od samog starta bilo je obavijeno tajnom, a trend tajnovitosti kompanija je nastavila i u samom raspletu najnovijih dešavanja. Javnosti nije saopšteno koliko radnika ide u Slovačku, ali ih Stelantis uredno već šalje po grupama. O tom odlasku sindikate obaveštvaju upravo radnici koji idu.

Đorđević za Nova.rs kaže da je jedna grupa od desetak radnika već u Slovačkoj, a da je odlazak druge planiran za 7. avgust. On ukazuje na to, da ni sami radnici koji idu, ne znaju koliko će ih biti u toj grupi i ponovo podseća na činjenicu da se radnici međusobno ne poznaju.

„Koliko radnika sada odlazi, bukvalno ćemo moći da saznamo tog dana kada budu krenuli. Ali, ono što znamo je da su to vrlo male grupe, po desetak ljudi, možda malo više, ali ne neki veliki broj. Takođe, u pripremi je i još jedna grupa koja bi trebalo da ide u drugoj polovini avgusta, ali datum njihovog odlaska još nije preciziran“, rekao je Đorđević.

On je za naš portal naveo i da radnici koji su tokom tranzicionog perioda zadržali posao u Fijatu, redovno dobijaju zaradu, te da se od 1. avgusta nalaze na kolektivnom godišnjem odmoru, koji je ustaljena praksa u kompaniji. Prema njegovim rečima, u fabrici bi od 1. septembra trebalo da počnu pripremni radovi za instaliranje opreme za proizvodnju električnog modela.

Radnici Fijata ispred zgrade Predsedništva Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tokom pregovora sa predstavnicima Vlade, otpremnina od 790 evra po godini staža, u prvom krugu isplaćena je za 492 radnika, a tada je saopšteno i da je 500 zaposlenih „sigurno od otkaza“. Još uvek se čekaju zvanični podaci o 1.000 radnika, koji su bili pozvani da se izjasne za rad u inostranstvu, a nezvanična saznanja sindikata govore da se prijavilo manje od 200 ljudi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare