Predstavnici radnika Fijata nakon sastanka sa predsednikom Srbije Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Radnicima kragujevačkog Fijata koji se nisu izjasnili za odlazak na dvogodišnji rad u Stelantisovu fabriku automobila u slovačkom gradu Trnava, i time proglašeni tehnološkim viškom, u ponedeljak ujutru je krenula uplata otpremnina na bankovne račune, saznaje N1.

„Krenula je isplata radnicima jutros. Reč je o drugoj grupi radnika koja uopšte nije išla u Fijat na izjašnjavanje o Slovačkoj, a prva grupa radnika koji su se izjasnili da ne žele da idu u Trnavu, otpremnine su dobili pre tri i po nedelje, a bilo ih je 492 „, kaže za N1 Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata Fijata u Kragujevcu.

Đorđević dodaje da „očekuje do kraja meseca još jedan, finalni, sastanak u Beogradu sa poslovodstvom i predstavnicima Vlade Srbije oko sagledavanja ostvarivanja socijalnog programa za sve grupe zaposlenih u Fijatu“.

Radnik koji je devet godina radio u Fijatu potvrdio je da mu je „legla“ otpremnina.

„Otpremnina mi je uplaćena u 9:20 h. Baš sam se načekao. Otpremnina je bila jedino prihvatljivo rešenje za mene. Radnički zahtevi, uz sindikalnu borbu, su ispunjeni. Nije moralo ovako da se završi jer je nekoliko stotina odličnih radnika, kvalifikovanih, ispraćeno na ulicu. Videćemo ko će za dve godine da radi električne automobile u kragujevačkim pogonima Stelantisa. U potrazi sam za novim poslom. Imam dvoje male dece i suprugu. U Kragujevcu je teško naći posao, a ako budem morao krenuću ‘trbuhom za kruhom’ da tražim posao u okolnim opštinama. Iz Srbije ne idem nikuda“, rekao je za N1 Bojan Kulić, bivši radnik Fijata.

Prva grupa radnika je otišla na rad u Slovačku, druga kreće 7. avgusta, a već se sprema i treća za 22. avgust. Stelantis i dalje ne saopštava kolki je broj radnika koji se upućuju u Trnavu.

N1 iz pouzdanih izvora saznaje da će 140 radnika Fijata otići u pečalbu u Slovačku, što znači da će danas otpremninu dobiti 860, sada već, bivših radnika Fijata u Kragujevcu.

Posle tri blokade puteva u Srbiji, ka Batočini, Kraljevu i autoputa kod Sava centra u Beogradu, tokom ranog leta, radnici Fijata su se izborili da otpremnine po godini staža umesto ponuđenih 220 budu 790 evra.

Svi radnici koji su se opredelili za otpremnine, nih 1.352 (492 + 860) moći će da konkurišu da rade u kragujevačkoj fabrici „Zatava terenska vozila“, koja je nedavno kupila preduzeće „Zastava kamioni“ i u „Moravi“ u Velikoj Plani.

Bonus video: Radnici Fijata: „Na korak smo od rešenja!“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar