Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Iako je bilo najavljeno da će predstavnicima Fijatovog Samostalnog sindikata, danas biti saopšteni konačni podaci o tehnološkom višku i broju radnika koji su se izjasnili za inostranstvo, sastanak u Predsedništvu pomeren je za sutra u 14h, saznaje Nova.rs.

Predstavnicima Fijatovih radnika, saopšteno je da je sastanaka pomeren zbog predsednikovih obaveza.

Saša Đorđević iz Samostalnog sindikata, za naš portal je istakao da pomeranje „nije ni do njih, ni do kompanije“, već da im je saopšteno da u Predsedništvu imaju „ogromne obaveze“.

On očekuje da im na sutrašnjem sastanku budu saopštene zvanične informacije koliko će Fijatovih radnika biti proglašeno za tehnološki višak.

Ti podaci su, prema njegovim rečima već poznati poslodavcu, jer je izjašnjavanje radnika završeno 8. jula, ali ni do danas kompanija nije izašla sa konkretnim saopštenjem.

„Čekamo da dobijemo te informacije, da se završi sva dokumentacija, kako bi ljudi što pre počeli da traže drugi posao. Ono što je definitivno izvesno je to, da svi koji se nisu izjasnili za rad u inostrannstvu, postaju tehnološki višak“, podsetio je Đorđević i najavio da će otpremnine za tu grupu radnika početi da se isplaćuju 20. jula.

Tehnološkim viškom do sada su proglašena 492 radnika, a za konačan rasplet celokupne situacije u Fijatu, čeka se potvrđivanje statusa za još oko 1.000 radnika, koliko je bilo pozvano da se izjasni za rad u inostranstvu.

Tokom ranijih pregovora sa predsttavncima Vlade Srbije i premijerkom Anom Brnabić, saopšteno je da će od ukupno 2.016 zaposlenih, posao u Fijatu zadržati 500 radnika u koje spadaju i zaštićene kategorije, a posao će 2024. godine imati i svi oni koji se izjasne za rad u inostranstvu.

Isplata otpremnina od 20. jula

Đorđević za Nova.rs kaže, da je 8. jula, poslednjeg dana izjašnjavanja za rad u inostranstvu, od direktora Fijata dobio informaciju da će 20. jula biti isplaćene otpremnine za radnike koji su u završnici svih pregovora, proglašeni tehnološkim viškom.

On je dodao i da je prethodna grupa od 492 radnika, u kompaniji već preuzela svu dokumentaciju i da i zvanično više nemaju ništa sa Fijatom.

Radnicima se isplaćuje 790 evra po godini staža, a taj iznos dogovoren je u Predsedništvu Srbije, posle brojnih rundi neuspelih pregovora, koji su na kraju rezultirali blokadom Gazele.

BONUS VIDEO Milošević: Radnici Fijata ne bi trebalo da budu privilegoveni u odnosu na ostale

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar