Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

Čak i Rodžer Federer hvali srpskog šampiona i predviđa da će još pomerati granice

„Niko ne može da zaustavi Novaka na Vimbldonu. Ako ga ja ne zaustavim, niko ne može“, rekao je Nik Kirjos pre početka sezone na travi, što je svima pokazalo koliki je favorit Novak Đoković od 3. do 16. jula na terenima Ol Ingland kluba.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, rekao je to Kirjos, a onda se naprasno povukao sa turnira u Haleu, jer i dalje nije dovoljno zdrav da igra na nivou na kom je bio prošle godine. Tada je to bilo dovoljno za finale Vimbldona i to takvo da Đoković 75 minuta nije mogao da riternira, već samo da pogledom isprati njegove bombe.

Ukoliko on ne može, ko bi mogao da ga ugrozi? Karlos Alkaraz je na Rolan Garosu shvatio šta znači igrati protiv Đokovića, pa je od stresa (fizičkog i psihičkog) kom ga je izložio Novak počelo telo da mu se grči. Sada pred početak Vimbldona ne deluje onoliko samopouzdano kao ranije.

Foto: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Kirjos je već igrao finale Vimbldona, trava mu leži. Ne kažem da ja nisam sposoban da pobedim Đokovića, samo da imam manje šanse nego na nekim drugim podlogama. Pričao sam i ranije da verujem da mogu da osvojim bilo koji turnir. Međutim, na travi je to za mene komplikovanije, jer nemam mnogo iskustva i mučio sam se u nekim mečevima na toj podlozi. Očigledno, tu je Novak Đoković koji je uz Rodžera Federera jedan od najboljih igrača koji je ikada igrao na travi“, poručio je mladi Španac koji sada očigledno oseća strah od mogućnosti da igra protiv srpskog tenisera.

Kako i ne bi kada Novak od 2017. godine nije izgubio ni meč na Vimbldonu, ima najdužu (vremensku) seriju bez poraza, a osvojio je prethodna četiri turnira (28 pobeda zaredom u Londonu). Sve ovo uz sedam titula koje ima i jedna koja ga deli od Federera kao rekordera čini da sa mnogo samopouzdanja ode u London.

Očekuje se da Đoković dođe na Vimbldon u toku sledeće sedmice, sudeći po njegovim prethodnim planovima najkasnije 27. ili 28. juna. Ipak, umnogome će zavisiti od toga na kojoj će se egzibiciji takmičiti, ukoliko to uopšte bude odlučio da uradi. Teniski klasik „Đorđo Armani“ je zakazan od 27. juna, a ne bi bilo preveliko iznenađenje da zaigra na njemu.

Novak Đoković Wimbledon 2014. Novak Djoković
Novak Đoković Wimbledon 2014. Foto: EPA/ANDY RAIN

Prošle godine je upravo tu počeo pripremu za Vimbldon pobedom nad Feliksom Ože-Alijasimom, pa ne bi bilo iznenađenje da se i ove godine odluči na isti potez.

Srpski teniser je nakon osvajanja 23. grend slema (teniski rekord) odlučio da provede nekoliko dana sa suprugom Jelenom u Portugalu, da se odmori pred napad na istoriju Vimbldona.

I imaće dodatni motiv iz najmanje dva razloga. Prvo zbog toga što je Vimbldon najpre „zaboravio“ na njega u promotivnim spotovima, a onda odlučio da napravi posebnu kampanju za njega da bi se iskupio. Ali i zbog reči svog velikog teniskog rivala.

Federer smatra da Đoković još nije otpevao svoju labudovu pesmu i očekuje od njega još velikih stvari. Švajcarac se najpre nije oglašavao na društvenim mrežama (što su mu mnogi navijači i zamerili), a onda se pojavio i javno poklonio srpskom asu.

Foto: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

Reči poštovanja koje pokazuju koliko je Nole veliki, a deluje da se pomirio sa tim da će Novak na kraju karijere uzeti gotovo sve njegove rekorde.

„Novak je uradio neverovatnu stvar. Iskreno, sjajno je za tenis kada piše sopstvenu istoriju kao što smo to radili Serena Vilijams, Rafa, ja i sada Novak. Sjajno je vreme da budeš ljubitelj tenisa, ali i igrač… Sećam se kada sam se pojavio na turu, kada smo Pit Sampras i ja imali po 14 titula“.

Analizirao je i kako su se menjali stvari u belom sportu i da će neke brojke ostati zauvek.

„Onda sam osvojio 15. Došao do 17, a zatim smo gurali jedni druge do 20. Ne sećam se ko je bio prvi. Nako toga je Rafa dobacio do 22. Sada je Novak nadmašio to sa 23 i čini se da će nastaviti da pomera granice još dugo, što je sjajno. Želim mu sve najbolje“, rekao je Federer.

BONUS VIDEO Nikola Jokić o Darku Rajakoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar