Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Iglsi, Čifsi, i sve ono pride što bi trebalo da znate.

U teoriji stvar je prosta – Kaznas Siti Čifsi i Filadelfija Iglsi imaće na raspolaganju 60 minuta u noći između nedelje i ponedeljka (00.30) da u Glendejlu u Arizoni na stadionu Kardinalsa svoje ime upišu u večnost osvajanjem trofeja koji nosi ime čuvenog Vinsa Lombardija.

Za prethodnih 56 puta, Kanzas Sitiju je to uspelo dva puta (1970. i 2020), dok su Filadelfija Iglsi najvrednijih pehar u američkom fudbalu „prigrlili“ nakon istorijske večeri i nastupa Nika Folsa koji je naterao Kobija Brajanta na jednu od najluđih reakcija u istoriji sporta generalno.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovog puta Kobi nije tu da isprati voljeni tim, nedostajaće sigurno i govor pred početak utakmice kojim je (blago rečeno) motivisao izabranike Daga Pedersona da razbiju Nju Ingland Pejtriotse, ali nas očekuje ništa manji spektakl. A postoji čak 13 preduslova – 11 stavki i dve lude priče – zbog kojih bi ovaj meč veoma lako mogao da bude najbolji u istoriji. Ili bar onaj o kom će se večno pričati.

1. Dva najbolja tima jedan protiv drugog

Kažu da statistika ne pokazuje baš sve, ponekad je potrebno proći i „test oka“, a on kaže – Kanzas Siti i Filadelfija su dva tima koji igraju ubedljivo najlepši američki fudbal u poslednjih šest meseci.

Jednostavno, oba tima iz meča u meč su praktično mlela rivale, retko ko je uspevao da odgovori na izazov sa druge strane, i do borbe za titulu su došli uz tek poneko štucanje.

Čifsu su doduše imali malo muke da savladaju Džeksonvil Džeguarse (koje sa klupe predvodi upravo pobednik iz 2018. godine sa Iglsima, Dag Pederson) sa 27:20, potom su protiv Sinsinati Bengalsa uspeli da zaustave Džoa Baroua i ekipi i prođu sa 23:20, dok su Iglsi bili ubedljivi – čak 69 poena, samo 14 dopuštenih Njujork Džajantsima i San Francisko Fortinajnersima u dosadašnjem toku plej-ofa. Džejlen Hurts Filadelfiju predvodi maestralno, Patrik Mahoms isto radi sa Čifsima… Što se odbrane tiče, utisak je da je blaga prednost na strani Iglsa koji su bili blago rečeno odlični na prethodne dve utakmice, a posebno se istakao lajnbeker Hason Redik, koji je ofanzivnu liniju i kvorerbekove San Franciska dovodio do ludila. Zbog toga i jeste po mnogima najveći „favorit iz senke“ za nagradu najboljeg igrača Superboula.

2. Ekipe u potpunosti izjednačene

Ne samo da su sezonu i jedni i drugi završili sa 14 pobeda i tri poraza, već su, uključujući i plej-of, imali neke identične parametre – po 546 postignutih poena, imaju po četiri oduzete lopte u plej-ofu i ukupno 4,6 jardi trčanjem.

Tu je i isti broj igrača izabran u najbolju postavu – po šest. Jednostavno, nemoguće je na osnovu bilo kog parametra sem ličnih preferenci odabrati favorita za pobedu.

3. …pa ipak, Iglsi su potcenjeni

„Underdog mentality“, na srpski prevedeno kao „mentalitet autsajdera“, ovekovečen u maskama pasa koje su igrači Iglsa nosili pred 52. Superboul, a što je bila i jedna od ključnih stavki za pobedu nad Nju Ingland Pejtriotsima – na tome su uostalom i izgradili posebnu motivaciju – i ovog puta je aktuelan, pošto veliki broj analitičara prednost daje Čifsima. Razlog? Trener Endi Rid, dvostruki MVP kvoterbek Patrik Mahoms sa jedne i „neiskustvo“ trenera Iglsa Nika Sirijanija i kvoterbeka Džejlena Hurtsa sa druge strane.

Prošli put se to pokazalo kao pogrešno u potpunosti jer su Iglsi savladali Nju Ingland iako je Tom Brejdi briljirao. Ovog puta rival je MVP, potcenjivanje isto… Ostaje nam da sačekamo i vidimo rasplet.

4. Mahoms želi da ispiše istoriju 

Organizator igre Čifsa ima priliku da postane prvi kvoterbek još o 1999. godine i Kurta Vornera koji je MVP sezonu okončao pobedom. Jedina razlika je to što je Vorner bio univerzalno voljen, dok Mahoms, kako prolazi vreme, nailazi na sve veći broj kritika od strane ljubitelja sporta. No, bilo kako bilo – šansa za istoriju je na 60 minuta od njega. Ipak, i rival je u najmanju ruku dostojan…

5. Kako motivisati Iglse? Potceniti ih

Nik Sirijani je sa Iglsima dominirao čitave sezone, a među timovima koje je pobedio su i Brajan Dabol iz Njujork Džajantsa (tri puta, od čega jednom u plej-ofu), Dag Pederson iz Džeksonvil Džeguarsa i Kajl Šanahan, trener San Franciska.

No, to nije bilo dovoljno da se njegovo ime nađe u izboru za trenera godine od strane NFL-a. Istina, Dabol je od gubitničke franšize u vidu Džajantsa stvorio plej-of tim, Pederson je napravio čudesne rezultate sa otpisanim Džegsima, dok je Šanahanova ekipa u „zlatni grad“ vratila veru da mogu do kraja, i to predvođena Brokom Pardijem, poslednjim pikom na draftu 2022. godine, ali je Sirijani u svojoj drugoj sezoni uspeo da stvori tim koji je među najdominantnijima i u odbrani i u napadu.

A s obzirom na to da je prethodno bio ubedljivo najpotcenjeniji trener među kandidatima za klupu Iglsa, čini se da je fantastičan kada je u pitanju pretvaranje tih stvari u motiv. I to je gotovo savršeno preneo na ekipu.

6. Sirijani je dokaz za tvrdnju iznad 

Kada je Dag Pederson napustio Filadelfiju, kod mnogih navijača se postavljalo pitanje „Šta sad?“ I bilo je jasno da, ko god da dođe u „grad bratske ljubavi“, neće imati lak zadatak jer je Pederson izgradio status jednog od najvoljenijih trenera u istoriji Iglsa (voljeniji od njega je možda samo Endi Rid, ali o tome malo kasnije).

Na opšte iznenađenje, umesto recimo Džoša Mekdenijela, koji je slavu stekao u Nju Inglandu kao ofanzivni koordinator ekipe Bila Beličika, ili Demeka Rajansa, tada 36-godišnje trenerske zvezde u usponu i ljubimca navijača Iglsa, izbor je pao na ofanzivnog koordinatora Indijanapolis Koltsa, Sirijanija.

Nije briljirao u Indijanapolisu, ali je pokazao dovoljno talenta da zasluži intervju na kom je navodno bio neverovatno dobar, ali je sve gotovo iz temelja protrešeno nakon prve konferencije za medije. Sirijani je izgledao smušeno, pogubljeno, nije znao ni gde se nalazi ni šta se dešava, i proglašen je za trenera dovedenog kako bi vlasnik Džef Luri mogao da kontroliše dešavanja više nego kod Pedersona. Uostalom, mešanje u „stručni štab“ bio je jedan od razloga Dagovog odlaska sa mesta najvećeg uspeha u karijeri.

Sirijani je uzvratio prvo odvevši Iglse u plej-of 2021. godine, a sad i plasmanom u Superboul. No, najluđe od svega je što Filadelfija ima dva pika naredne sezone u prvoj rundi drafta, pa je realno očekivati da će ovaj tim samo biti kvalitetniji kad u septembru krene nova sezona.

6. I Hurts ima svoj motiv

Utakmice protiv Dalas Kaubojsa i Nju Orleans Sejntsa, kada su Iglsi vezali dva poraza i propustili priliku da ranije obezbede prvo mesto u konferenciji, pokazale su koliko je Hurts važan za igru ekipe Nika Sirijanija. Pa opet, uprkos tome što je samo potvrđena teza da je Hurts zapravo onaj faktor koji od Iglsa pravi moćnu mašinu, ni krajnje blede partije i porazi pod vođstvom Gardnera Minšua, koji je sve samo ne loš kvoterbek, dovele su do toga da nekada pik druge runde drafta bude u samom vrhu priče za MVP nagradu. Ona je otišla u ruke Mahomsa, pa Hurts ima šansu da u direktnom duelu dobije „utešnu“ nagradu – trofej Vinsa Lombardija. A s obzirom na to kako igra, ni MVP nagrada za najboljeg igrača Superboula ne bi bila čudo.

7. Endi Rid – čovek kom će biti najteže

Da, borba za titulu je san svakog sportiste, ali će za Rida ovaj meč biti posebno emotivan. Čuveni brka koji je „mastermajnd“ iza vrtoglavog uspona Čifsa pre dolaska u Misuri predvodio je upravo Iglse. Nije uspeo da osvoji Superboul – te 2004. godine na 46 sekundi pre kraja meča pri rezultatu 24:21 pas Donovana Mekneba je presečen, a Rid ostao bez mesta u istoriji kao prvi trener koji je doneo Lombardijev trofej u Filadelfiju.

Osam godina kasnije, Rid je dobio otkaz nakon 14 sezona, a Iglsi doveli Čipa Kelija, jednog od najomraženijih trenera u ovom timu, koji je u narednom periodu pokušao da rasturi sve ono što je Rid gradio, pa su tako klub napustile veličine poput Dešona Džeksona, Lešona Mekoja… sa druge strane, Rid je u Kanzas Sitiju dobio odrešene ruke i iz godine u godinu pravio podlogu za ono što će postati jedna od najzdravijih priča američkog sporta.

Ipak, na tom putu bi mu verovatno bilo znatno teže da nije imao podršku i navijača Iglsa, koji su crveno-bele iz Misurija otvoreno podržavali svugde – sem kad bi sa druge strane stajali momci u ponoćnozelenoj opremi.

8. Mama Kelsi – pobednik i pre nego što je meč počeo

Ono što nije poznato je da li će Lombardijev trofej pripasti Iglsima ili Čifsima. Ono što, međutim, jeste poznato jeste da će on sigurno stići u kuću Done Kelsi. Ovo izdanje Superboula biće ujedno i prvo na kom će se direktno „sudariti“ dva rođena brata – Džejson, centar Filadelfije, i Travis, tajt-end (hvatač) Kanzas Sitija.

Stoga, slika njihove majke u duksu na kom su i jedan i drugi tim obišla je svet.

Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

A posebno interesantna je priča o draftu iz 2013. godine, kada je mlađi od dvojice braće, Travis, ušao u ligu.

U trenutku dok je trajala treća runda, Travisu je zazvonio telefon. Javio se, porazgovarao sa čovekom, a nakon par trenutaka začula se rečenica:

„Daj mi Džejsona na tefelon.“

Džejson je, poput svakog starijeg brata, stao uz mlađeg, rekao sagovorniku da sa pravom može da očekuje velike stvari od Travisa, što je bilo dovoljno. Par momenata kasnije, rekao je bratu „Nemoj da zezneš ovo“, a Endi Rid, tada u svojoj prvoj sezoni u Kanzasu, dao je „zeleno svetlo“ za izbor Trevisa Kelsija.

Kelsi je izrastao u po mnogima najboljeg tajt-enda 21. veka uz Roba Gronkovskog, a on i Džejson će u međusobnom duelu dati odgovor ko će na ruci imati dva šampionska prstena, pošto su već jednom to uspeli.

9. Duel tamnoputih kvoterbekova – prvi put

Izgleda čudno pošto je veliki broj neverovatnih igrača tamne puti nastupao u NFL-u na poziciji kvoterbeka, mnogi su i osvojili SB – recimo, Dag Vilijams, Rasel Vilson, pa čak i Patrik Mahoms su osvajali ovaj trofej, dok su Kem Njuton, Donovan Mekneb, pokojni Stiv „Er“ Mekner i Kolin Kapernik stali na korak do njega, ali nikada dosad nije ovaj duel doneo ujedno i sudar dvojice kvoterbekova tamne puti i afro-američkog porekla. Patrik Mahoms i Džejlen Hurts će tako i pre početka meča ući u istoriju.

10. Kraj „posta“ drugog skoro četiri decenije

Pisali smo već o tome da su timovi izjednačeni, a interesantno je da će ovo biti prvi put za gotovo četiri decenije – tačnije, 39 godina – otkako će se za titulu boriti dva tima koji su je osvajali u poslednjih pet godina.

Iglsi su ovaj trofej „prigrlili“ 2018. godine, dok je Kanzas Siti uspeo da se popenje na vrh NFL-a 2020. godine.

Prethodno, to su uradili Las Vegas Raidersi (osvojili 1981. pobedivši Iglse 27:10) i Vašington Komandersi (tada Redskinsi, osvojili titulu 1983. godine pobedom nad Majamijem 27:17). Te 1984. godine pobedu su zabeležili Raidersi, 38:9.

11. Iglsi i jedan gotovo nestvaran podatak

Ako se neki slučajan prolaznik nađe ispred stadiona „Lincoln Financial Field“ u Filadelfiji i naleti na jednu statuu na kojoj su prikazana dvojica mušaraca i reči „You want Philly Philly?“, verovatno neće znati šta se tu dogodilo. A ukoliko bi pitao nekog prolaznika ili prijatelja, dobio bi odgovor da je to statua posvećena najvećoj akciji u istoriji sporta u Filadelfiji.

No, ni Nik Fols ni Dag Pederson, glavni „likovi“ te akcije i najveći „krivci“ za paradu koja se kasnije dogodila (Fols bio i MVP) više nisu u klubu, pa je gotovo neverovatno reći da su Iglsi uspeli da se samo pet godina po odlasku najvažnijeg trenera u novijoj istoriji i najvoljenijeg igrača 21. veka vrate u borbu za titulu.

Sa druge strane, Čifsi nemaju Tajrika Hila na raspolaganju (otišao u Majami), ali je glavna „osovina“ tima u vidu dvojca Mahoms – Kelsi još uvek tu.

12. Neverovatna ljubavna priča Nika Sirijanija i jedna specijalna kartica – „Pa upalilo je“

Pre nego što je došao u Filadelfiju i postao prvi trener, Sirijani je „pekao zanat“ između ostalog i kao trener hvatača, a za te tri godine, pre nego što je u klub stigao Endi Rid i otpustio ga jer je želeo svoje ljude, uspeo je da napravi veoma važan korak.

Naime, on je tokom boravka u Kanzas Sitiju upoznao svoju sadašnju suprugu, Bret Ešli Sirijani.

„Na sastanku sa mnom koristio si karticu Čifsa“, zadirkivala je povremeno supruga i majka troje Sirijanijeve dece svog muža nakon što je obezbedio plasman u Superboul, a čovek kom su te četiri godine u Misuriju promenile život bi imao spreman odgovor:

„Pa upalilo je na tebi, zar ne?“

Ovog puta, Sirijani će morati da se bori ne samo protiv kluba iz rodnog mesta svoje supruge, već i protiv velikog broja njenih prijatelja i rodbine koja je bila prisutna na njihovom venčanju:

„Moja supruga ima mnogo prijatelja tamo. Ja imam mnogo prijatelja tamo. Doduše, niko od njih verovatno ne navija za nas ovaj put, ali to je OK“, rekao je Sirijani.

BONUS VIDEO Aleks Smit – američki kvoterbek srpskog porekla

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar