Foto:Pedja Milosavljevic / STARSPORT/EPA-EFE/NUCCIO DINUZZO/EPA-EFE/RHONA WISE

Sportisti širom sveta iz godine u godinu pokušavaju da takmičenja okončaju što boljim rezultatom kako bi došli do trofeja, medalje, ili nagrade po kojoj bi ostali upamćeni.

Veliki broj tih nagrada nosi imena po sportistima koji su obeležili određenu epohu iz nekog razloga. Mi smo izdvojili deset nagrada o kojima se širom sveta najviše priča.

PROČITAJTE JOŠ:

1. Radivoj Korać – trofej namenjen pobedniku Kupa Srbije

Osam timova nastupa na završnom turniru Kupa Srbije, a pobednik u svoje vitrine nosi trofej nazvan po čoveku koji je po mnogima najbolji košarkaš u istoriji jugoslovenske košarke.

Ovakvo ime najmasovnije košarkaško takmičenje u Srbiji ima od 2003. godine, i to na inicijativu Hemofarma, koji je istu pokrenuo nakon što je ukinuto evropsko takmičenje u organizaciji FIBA godinu dana ranije. Podsećamo, po čuvenom Žućku igran je kup od 1971. do 2002. godine.

2. Alfonso Ford – nagrada za najboljeg strelca Evrolige

Najbolji strelac u Evroligi po završetku sezone dobija nagradu koja nosi ime jednog od najboljih košgetera koji su ikada igrali u ovom takmičenju. Ford je u Evropi igrao za Uesku, grčke Papagou, Sporting, Peristeri i Olimpijakos, te italijanske Montepaski Sijenu i Skavolini iz Pezara.

Dva puta je bio najbolji strelac Evrolige, četiri puta najbolji strelac grčkog šampionata. Ipak, priča o Fordu ima tragičan kraj. Naime, on je u sezoni 1997/1998 saznao da boluje od leukemije. Iako je uspevao da se bori sa bolešću godinama, po završetku sezone 2003/2004, tačnije 4. septembra, svet košarke je obišla tužna informacija da je sjajni košarkaš preminuo.

Od sezone 2004/2005 Evroliga je nagradu za najboljeg strelca nazvala po Fordu. Prvi dobitnik je upravo košarkaš koji je u Skavoliniju zamenio Forda, Čarls Smit, a rekorder je nekadašnji kapiten Crvene zvezde, Igor Rakočević, koji je dva puta bio najbolji strelac Evrolige u Tau Keramici (sadašnja Baskonija), i jednom u Efesu.

3. Vins Lombardi – trofej namenjen osvajaču Superboula (NFL)

Sredinom februara šampioni AFC i NFC konferencija u najjačoj svetskoj ligi u američkom fudbalu daće odgovor na pitanje ko će osvojiti šampionski prsten, ali i podići najvredniji trofej u ovom sportu – trofej Vinsa Lombardija.

Nazvan po čuvenom treneru koji je sa Grin Bej Pekersima osvojio dve šampionske titule i to u prva dva Superboula, trofej namenjen šampionu za tu sezonu ovo ime nosi od 1970. godine, nakon što je Lombardi preminuo, a prva ekipa koja ga je ponela kući bili su Baltimor Koltsi, koji su u petom Superboulu savladali Dalas Kaubojse.

A Lombardi je bio poznat i po svojim izuzetno nadahnutim govorima, pa su iza njega ostali brojni citati koje mnogi i danas koriste.

4. Lav Jašin – za najboljeg golmana

Čuveni ruski golman briljirao je na golu Dinama iz Moskve i reprezentacije Rusije dve pune decenije, a preminuo je u 61. godini života, u martu 1990. godine. Ipak, devetostruki osvajač nagrade za najboljeg golmana Evrope, kao i Zlatne lopte za 1963. godinu, nije momentalno dobio nagradu nazvanu po sebi. Naime, bilo je potrebno da prođe čak 29 godina od njegove smrti pre nego što je Frans Futbol odlučio da započne sa dodelom medalja za najboljeg golmana.

Zasad su dobitnici bili Alison Beker iz Liverpula 2019. godine, te Đanluiđi Donaruma, čuvar mreže Pari Sen Žermena, dve godine kasnije, pošto 2020. nije dodeljena nagrada zbog pandemije koronavirusa.

 5. Trofej Kobija Brajanta – nagrada za najboljeg igrača Ol-star utakmice NBA lige

Smrt jednog od najboljih košarkaša u istoriji NBA lige još uvek veliki broj ljubitelja igre pod obručima nije preboleo, ali će Brajantovo ime večno živeti kako kroz sve trofeje koje je legenda Los Anđeles Lejkersa osvojila, tako i kroz trofej namenjen najboljem igraču Ol-star meča. Odluka o imenovanju ove nagrade doneta je nedugo pošto je Brajant poginuo u padu helikoptera, a iako je ova nagrada dodeljivana za svaki Ol-star meč od prvog odigranog 1951. godine, samo su Kavaj Lenard (2020) i Janis Adetokumbo (2021) poneli onu na kojoj je napisano ime četvorostrukog MVP-ja utakmice svih zvezda NBA šampionata.

6. Džon Hejsman – Nagrada za najboljeg mladog igrača američkog fudbala u koledž konkurenciji

Hejsmanov trofej postoji još od davne 1935. godine, kada je sportskli klub Dauntaun pokrenuo nagradu kako bi „istakao najboljeg igrača američkog fudbala na koledžima istočno od Misisipija“. Prva je otišla u ruke Džeja Bervangera, da bi u oktobru 1936, nakon smrti sportskog direktora Džona Hejsmana, doneta odluka da ova nagrada ponese njegovo ime.

Od tog momenta ovaj trofej osvajali su, između ostalih, i brojni velikani američkog fudbala, poput Rodžera Stobaša, Berija Sendersa, Kema Njutona, ali i momka koji će nastupiti u Superboulu 56, Džoa Baroua. Takođe, interesantno je da je Hejsmanov trofej osvojio i ozloglašeni O Džej Simpson.

7. Brendon Burlsvort – nagrada za najboljeg igrača američkog fudbala na koledžu koji je karijeru započeo kao neregrutovan igrač

Brendon Burlsvort, takozvani „walk on“ na univerzitetu Arkanzas, izabran je na draftu NFL šampionata 1999. godine u trećoj rundi od strane Indijanapolis Koltsa, ali je malo posle drafta doživeo saobraćajnu nesreću u kojoj je izgubio život. U čast svega što je u koledž karijeri postigao Burlsvort 2010. godine je pokrenuta nagrada koja je ponela njegovo ime, a od 2019. je deo zvaničnog nagradnog programa Nacionalne koledž asocijacije za nagrade u američkom fudbalu (NCFAA).

„Walk on“ je naziv koji u američkom sportu dobijaju igrači koji se izbore za mesto u timu, iako prethodno nisu bili regrutovani i dobili sportsku stipendiju.

8. Trofej Lerija O’Brajana/Voltera A. Brauna – pehar koji dobija šampion NBA lige

Isto kao u NFL šampionatu, pored prstenova za igrače ekipa koja osvoji titulu pobedom u finalnoj seriji dobija trofej koji nosi ime po velikom Leriju O’Brajanu. Ovaj političar iz Masačusetsa, iako zavidnog uspeha na polju politike, ipak je najviše traga ostavio kao komisionar NBA lige, na čijem čelu je proveo period od 1. juna 1975. do 31. januara 1984. godine. Malo po odlasku O’Brajana sa čela takmičenja trofej je poneo njegovo ime.

Pre O’Brajana, u periodu od 1949. do 1977. godine šampion NBA lige kući je nosio trofej po imenu Voltera A. Brauna, prvog vlasnika Boston Seltiksa.

9. Stenli kup – nagrada za šampiona najjače svetske lige u hokeju na ledu, NHL

Nazvan „jednim od najvažnijih trofeja u sportu“, ovaj trofej šampioni u hokeju na ledu osvajaju već od 1892. godine, i nosi ime po jednom od ljudi najzaslužnijih za razvoj ovog sporta na ledu, lordu Frederiku Stenliju, 16. grofu od Derbija i generalnom guverneru Kanade.

Koliku važnost ovaj trofej ima dovoljno govori i to što ga mnogi nazivaju „svetim gralom“, a sve je počelo krajem 19. veka. Naime, Stenlijevi sinovi su bili sjajni igrači hokeja na ledu, a sam Stenli i njegova supruga veliki navijači. Kako bi pokazali svoju ljubav prema sportu, oni su 1892. godine dali na poklon trofej pod nazivom „Dominion hockey challenge cup“, kako bi pospešili amaterski hokej u Kanadi. No, ubrzo je situacija postala znatno drugačija, pošto je trofej počeo da dobija na značaju, pa su od 1909. za njega igrali profesionalni timovi u Kanadi, dok je od 1926. postoa predmet žudnje svih ljubitelja hokeja na ledu.

10. Nagrada Voltera Pejtona za čoveka godine – nagrada za fer plej, volonterski i humanitarni rad igrača američkog fudbala 

Pre 1999. godine poznata pod imenom „NFL čovek godine“, nazvana je po jednom od najvećih humanitaraca koji su bili deo ne samo američkog fudbala ili sporta, već pop kulture generalno. Pejton je u dresu Čikago Bersa briljrirao ne samo kao jedan od najboljih trkača u istoriji ovog sporta, već i po okončanju treninga ili utakmica. Iz dana u dan je pokazivao želju da svet učini boljim, a njegovoj fondaciji i aktivizmu pripisuje se veliki broj uspešnih akcija, poput uticaja na znatno veći broj donatora organa, a teško je pronaći sportistu u SAD koji ne spominje Pejtona kao jednog od uzora. Silni rekordi koje je poobarao od 1975. do 1987, godine u dresu tima iz „vetrovitog grada“ su tek dodatak.

BONUS VIDEO: Minhenska tragedija 1958. godine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar