Košarkaši zarađuju mnogo novca za igranje u NBA ligi, zato je uvek iznenađenje kada neki od njih ostane bez novca.

Čak i 15. igrači na rosteru u najboljoj košarkaškoj ligi zarađuju mnogo više novca od „običnog“ čoveka i uz malo finansijskog savetnika to može da se pretvori u pravo bogatstvo.

Nažalost, postoji i druga strana priče, pošto iako ogromna plata može pružiti luksuzan život, još uvek postoji mogućnost da neko na pogrešan način potroši zarađen novac.

PROČITAJTE JOŠ

Prvi od onih najbogatijih NBA košarkaša koji su izgubili sav novac je legendarni Denis Rodman koji je sa Čikagom i Majklom Džordanom harao krajem 90-tih godina.

Rodman je svojom poznatom ličnošću zaradio mesto u popularnim emisijama, pa čak se i rvao u WWE. Ali uprkos velikoj zaradi (27 miliona), Rodman se na kraju pridružio „propalom“ klubu NBA igrača.

Sa raskošnim načinom života i proživljavanjem „ličnosti lošeg dečka“, njegova finansijska stabilnost je bila porušena. Osim novčanih kazni u NBA ligi, Rodman se suočio i sa nekoliko kazni van terena zbog prekršaja u vožnji.

Takođe se suočio sa pravnim problemima u vezi sa izdržavanjem dece. Što se tiče načina života, Rodmanove navike za organizovanje raznih žurki i skupa imovina takođe su negativno uticali na njegovu vrednost.

Na sreću, Rodman je uspeo da stabilizuje svoju finansijsku situaciju tako što je napisao nekoliko knjiga i pokrenuo sopstvenu liniju votke.

dennis rodman madonna
Foto: Ramey Photos / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Darijus Majls (62 miliona), poznat po tome što je bio saigrač sa Lebronom Džejmsom napravio je solidnu NBA karijeru, ali zbog ozbiljne povrede kolene morao je ranije da ode u penziju.

Na osnovu izveštaja, Majls je nastavio da živi ekstravagantnim načinom života koji je ugrozio njegovu finansijsku stabilnost. Štaviše, niz neuspešnih investicija je takođe doveo do toga da je Majls na kraju proglasio bankrot.

Glen Rajs (67 miliona) je jedan od najodlikovanijih igrača na ovoj listi sa jednim šampionatom i tri Ol-star nastupa. Nažalost, nakon igračkih godina, Rajs se mučio od trenutka kada je otišao u penziju. U 2016. godini, mediji su tvrdili da se Amerikanac borio da plati alimentaciju koja je iznosila 1.500 dolara mesečno.

Uz nekoliko propalih investicija, Rajs je živeo od potpisivanja autograma i košarkaških kampova. Amerikanac je na sreću sada u boljoj situaciji, pošto su njegovi sinovi Glen i Gmitri profesionalni košarkaši.

Produktivna karijera obično će omogućiti igraču lakše iskustvo penzionisanja. Međutim, to nije bio slučaj sa dvostrukim Ol-starom i bivšim pobednikom najboljeg „rukija“ godine Lerijem Džonsonom.

Iako je kao igrač zaradio pristojan novac od NBA i sponzorskih ugovora (83 miliona), Džonson je sve uspeo da prokocka. Amerikanac je imao petoro dece, sa četiri različite žene, te mu je 2015. godine alimentacija za decu iznosila 120.000 dolara. Džonson to naravno nije mogao da plati, te je Tako je na kraju proglasio bankrot.

Derik Koleman je bio jedan od onih koji nije imao sreće 2010. godine, kada su mu sve investicije propale zbog velike svetske krize. Zaradio je čak 87 miliona tokom karijere, ali je sve izgubio te kobne godine. Ipak, rešio je da završi školovanje i zbog toga je zaradio diplomu na koledžu Sirakjuz, koja mu je kasnije omogućila da se vrati na stari put.

Niko nije mogao da zakuca bolje od Šona Kempa koji je u jednom trenutku bio možda i najbolji igrač Supersoniksa. U karijeri je prikupio 90 miliona dolara, ali je iz sličnih razloga, kao i njegovi prethodnici, ostao bez novca. Nekoliko puta je bio i privođen zbog toga što je policija kod njega našla nedozvoljena sredstva, a korišćenje marihuane nije mu pomoglo tokom tog procesa.

Vin Bejker je oduševio sve kada je sa Milvokijem 2021. godine bio deo tima koji je osvojio NBA prsten. Posebna priča dolazi iz toga što je početko 2010-tih imao problema sa alkoholizmom i depresijom. Sve je to dovelo do toga da Amerikanac ostane bez velikog novca (100 miliona), te je u jednom trenutku radio u prodavnici „Starbaks“. Sličnu sudbinu imao je i bivši košarkaš Minesote, Latrel Sprivel. Tokom drugog dela njegove NBA karijere, Minesota mu je ponudila produženje ugovora u vrednosti od 21 milion dolara.

Sprivelu nakon toga nikada više nije ponuđen ugovor sa tom sumom novca i posle svoje poslednje sezone 2005. godine, Sprivel je osetio posledice odbijanja unosnog ugovora. Na osnovu izveštaja, Sprivel je morao da proda svoju imovinu. Štaviše, on morao je i da plati saveznoj državi Viskonsin za zaostale poreze. A pored svega toga, Sprivelova bivša supruga ga je na kraju tužila za 200 miliona dolara.

Nakon sjajnih igara u Kentakiju, Antoan Voker je nastavio da blista i u NBA ligi. Bio je član tri Ol-star meča i osvojio svoj prvi prste 2006. godine. Ipak, to ga nije sprečilo da postane jedan od najpoznatijih košarkaša koji su ostali bez novca, ali i nije teško shvatiti zašto.

Dok je Voker sijao na parketu, bio je veoma ekstravagantan van terena. Imao je skupe kuće, automobile i nakit. Osim toga, imao je i problem sa navikom kockanja. Voker je 2011. bio primoran da plati 770.050 dolara na ime restitucije nekoliko kazina zbog neuspeha da izmiri svoje kockarske dugove.

Ipak, svakako najpoznatiji igrač koga je u jednom trenutku stigao bankrot, jeste Alen Ajverson. Višestruki NBA Ol-star imao je problema 2010. godine, kada je zbog dugovima prema juveliru morao da proglasi bankrotsvo.

Srećom, Iversonov jedinstveni doživotni sponzorski ugovor sa „Ribokom“ mu je obezbedio na neki način sigurnost od potpunog sloma.

Alen Ajverson
Alen Ajverson Foto: EPA Photo/JEFF KOWALSKY

BONUS VIDEO Bogdanovićev promašaj za pobedu protiv Italije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar