Crvena Zvezda-Partizan Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Košarkaši Partizana veoma su blizu situacije u kojoj će morati da Crvenoj zvezdi predaju epitet regionalnog šampiona.

Da se to ne bi dogodilo, odnosno da bi crno-beli odbranili titulu u ABA ligi iz prošle sezone, potrebno je da pobede na naredna tri večita derbija, a izgubili su pet vezanih.

Zvezda je u sredu na svom terenu po drugi put u tri dana savladala Partizan (80:73) i tako došla do tri meč lopte u finalu regionalnog takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, serija se sada seli u Beogradsku arenu, „grobari“ će ispuniti tribine, pa ostaje da se vidi da li će Partizan nastaviti tradiciju i odbraniti domaći teren.

Kada vas neko pobedi pet puta zaredom, ne možete kriviti sudije, spoljne faktore, navijače… Možete se okrenuti samo sebi i posvetiti se rešavanju problema u igri, koliko god je to moguće u finišu sezone.

Nema sumnje da će Željko Obradović pokušati da spremi ekipu najbolje što može, nije ni njemu svejedno kada prvi put od nekoga (Janisa Sferopulosa i Zvezde) pretrpi pet poraza u nizu, a Džejlin Smit je upalio poslednji alarm za crno-bele u finalu ABA lige.

Čovek koji je od dolaska u Partizan veoma malo igrao, odlučio je da se „upali“ pred plej-of ABA lige i maksimalno iskoristi svaki trenutak na parketu. Tako je u drugom meču protiv Zvezde bio najefikasniji sa 12 poena, imao je i po dva skoka i asistencije, a u defanzivi marljivo obavlja svoje zadatke. I u prvoj utakmici Smit je bio solidan (sedam poena, 3/3 iz igre za 20 minuta), pa je jedna od retkih svetlih tačaka Partizana u ovoj finalnoj seriji.

Photo by Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Smit je i dalje onaj koji veruje u preokret, pa je posle druge utakmice finala kroz osmeh poručio:

“Biće kao u Evroligi za nas. Biće napeto, znam da će nam navijači dati jaku podršku, spremni smo da odemo kući i da im isprašimo zadnjice pred našim pristalicama. Idemo kući, da pobedimo obe utakmice. To je jedino što možemo. Za početak, da dobijemo treći susret“, rekao je Smit.

Nije da Partizan nije mogao da brejka, ali Zvezda je zasluženo slavila.

“Imali smo dobre šanse za brejk u obe utakmice. Dešavale su se stvari koje su lomile naš ritam i sada idemo kući sa minusom od dve pobede. Idemo kući, da probamo da rešimo ovo“.

PROČITAJTE JOŠ:

Svestan je Smit i šta je moglo drugačije.

“Mogli smo da pravimo manje faulova. Ali to nije na nama, pogotovo kada se igra agresivno. Ovo je plej-of, trebalo bi da igramo što je agresivnije moguće bez posledica. Igrali smo jako dobro, ali stvari se dešavaju.“

Jednostavno, crno-beli moraju da pokažu veću želju, u nekim navratima deluju stvarno pogubljeno i neorganizovano, pa nisu prelomili u svoju korist ni jedan od dva duela u finalu, a nije da nisu mogli. Energija igrača Partizana mora da bude bolja i veća, agresivnost takođe, kako u odbrani, tako i u napadu, a uloge na terenu bolje raspoređene, ako je to uopšte moguće u ovom delu sezone.

Crvena Zvezda-Partizan Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Vremena za čekanje više nema, Partizan je sada pod mnogo većim pritiskom nego Zvezda i u nedelju od 20.30 crno-beli će morati da daju 101% svojih mogućnosti kako bi izborili nastavak serije. Smitova igra i poruka posle meča upalile su možda i poslednji tračak nade da je preokret moguć i da crno-beli veruju u njega.

Sam Smit ili povremeni bljeskovi nekih igrača neće biti dovoljni da se u samo nekoliko dana triput dobije Zvezda. Biće potrebno mnogo više od toga. Daleko od toga da je tako nešto nemoguće, ali svi u Partizanu moraju bolje, pogotovo oni koji su na terenu, počev od kapitena Pantera preko ostalih nosioca igre, do onih koji tek s vremena na vreme dobiju priliku.

Možda će zvučati otrcano ili kao kliše, ali stvarno jeste tako – Partizan mora da pokaže čvrst i jak karakter i pobednički mentalitet, kako bi mogao da se nada nečemu u ovom finalu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar