Aleksandar Đorđević, Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Đorđević je govorio o tome šta očekuje od svojih reprezentativaca.

Novoimenovani selektor reprezentacije Kine Aleksandar Đorđević rekao je da ima velika očekivanja od svoje ekipe.

Pročitajte još

Đorđević je u Kinu stigao sredinom novembra i od tada je počeo da bira igrače iz lige Kineske košarkaške asocijacije (CBA). Beležio je i ocenjivao igrače zvezdicama dok je gledao utakmice na terenu.

Pedesetpetogodišnji Srbin je rekao da CBA liga ima jak intenzitet igre i fizički kontakt, a mnogi talentovani mladi igrači su na njega ostavili dubok utisak.

„Pre svega, igrač mora imati osećaj za profesionalizam i čast. Obući dres reprezentacije je najveća čast“, rekao je Đurđević u ponedeljak za „Sinhu“.

„Pored toga, igrači moraju da budu agresivni i inteligentni. Prema mojoj košarkaškoj filozofiji, elitni igrači moraju dobro da tumače igru i svoje pozicije. Moraju ne samo da razumeju šta mogu doneti klubovima, već i da im bude jasna uloga koju imaju u reprezentaciju“, dodao je on.

Đorđević smatra da sastavljanje reprezentacije nije izbor 12 najboljih košarkaša već onih koji su najpogodniji za maksimiziranje snage tima.

„Da biste pobedili najbolje, potrebno je da se suočite sa njima, što je više puta moguće, da biste znali njihove prednosti i mane i razotkrili svoje prednosti a sakrili slabosti“, rekao je Đorđević.

FIBA Svetsko prvenstvo počinje krajem avgusta 2023 godine, a Kina je obezbedila mesto na turniru koji će biti održan u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

BONUS VIDEO Neverovatan potez Vildoze i koš kojim je Zvezda načela Olimpijakos

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar