Foto: Printscreen Youtube / Tremendous Upside

Srbija zaista ima talenata na svim meridijanima.

Milan Momčilović je talentovani košarkaš koji igra na univerzitetu Ajova Stejt i tamo pravi dobre rezultate, pa privlači pažnju draft eksperata.

PROČITAJTE JOŠ:

Tako se našao na radaru ESPN-a kao momak koji će možda već naredne godine dobiti šansu da se okuša u najjačoj ligi na svetu.

U analizi njegovih vrlina i mana, kao jedna od prednosti se navodi ono što je Amerikancima već neko vreme kao sveti gral u košarci – meka ruka i dobar šut.

Brojni su primeri igrača kojima je to bio adut na kom su pravili sebi karijeru. Kod Milana, sina Nikole i Zorice, srpskih emigranata u Ameriku, nije ostalo samo na šutu.

Devetnaestogodišnjak koji je u srednjoj školi igrao za tim Pirata i tamo u proseku imao 18,1 poen uz 7,7 skokova prošle sezone, sada je sasvim dobro krenuo na koledžu gde ima 14,1 poen prosečno.

Trojke gađa sa 45 posto preciznosti zbog čega ga smatraju veoma potentnim šuterom, ali mu zameraju lateralne kretnje, brzinu i kao posledicu toga, odbranu.

Virdžinija Teku je ubacio 21 poen, dok je bio u srednjoj školi pobedio je i Bronija Džejmsa, a sada bi mogao da se nađe na spisku kandidata za draft dogodine.

Zato Draft Ekspresovi Džonatan Dživoni i Džeremi Vu daju analizu više prospekata, među kojima se našao i Milan.

„Momčilović je odličan šuter s brzim oslobađanjem i minimalnim spuštanjem lopte do mesta za šutiranje. Manje je siguran u šut tokom kretanja u ovoj fazi karijere, ali izgleda odlično kada su mu stopala postavljena, sposoban je da izbaci loptu iz ruke veoma brzo. Ima veličinu potrebnu za NBA, visok je oko 210 centimatara u patikama, s rasponom ruku poput visine”, pišu Amerikanci.

Zbog visine od 210 centimetara i pozicije krilnog centra na društvenim mrežama već ima snimaka na kojima se opisuje kao „novi Novicki“, što je još uvek preuranjeno.

„Momčilović, još jedan manje istaknuti talenat koji verovatno nije planirao da završi u ranom NBA draft razmatranju, rangiran je kao top 100 talenat izvan Milvokija posle srednje škole. Dobio je poziv na ‘USA Basketball U19’ probu ranije ove godine, ali nije ušao u konačnu selekciju i pridružio se timu Ajova Stejta sa skromnim očekivanjima. I dok Momčilović, poput Šeparda (Rid Šepard prim. aut), nije klasičan tip košarkaša koji posle prve koledž sezone završi u NBA, njegova sposobnost šuta privukla je pažnju u ranoj fazi, jer šutira 45% za tri poena i prosečno postiže 14.1 poen. Bio je sjajan protiv Virdžinija Teka sa 21 poenom i čini se da je dovoljno spreman da ga timovi uzmu u obzir kao kandidata za Draft 2024. godine”, piše ESPN.

Jedna od mana koja mu se pripisuje je je i nedovoljno dobro čuvanje obruča baš zbog izostanka brzine, a poručuje mu se da ne žuri na draft.

„Nema potrebe da Momčilović žuri s ulaskom na draft. Njegov šut će uvek privlačiti pažnju, a koledž je verovatno bolje mesto za njega da proširi svoj repertoar. U NBA će biti manje prostora za eksperimentisanje i mnogo je duži put do minuta; njegov zadatak će biti da pogađa šuteve. Ali Momčilovićeva spremnost za koledž i ono što je do sada pokazao je zapažena, i timovi će žudeti za potpunijim sagledavanjem njegove ofanzivne igre kako sezona odmiče. S obzirom na stalnu potražnju za šuterima, neka dobra utakmica ili dve svakako bi mogla ubrzati stvari i ojačati njegovu poziciju do te mere da ranije prelazak u profesionalni rang ima smisla”, zaključuje se u analizi ESPN-a.

BONUS VIDEO: Andrej Žakelj pred meč sa FMP-om

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar