Foto: Unsplash / jessica-lewis

Maslinovo ulje je svestrana masnoća koja nastaje drobljenjem, mlevenjem i presovanjem maslina radi dobijanja ulja. Bogato je zaštitnim jedinjenjima koja doprinose zdravlju uključujući i ona koja štite od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Maslinovo ulje je jedan od ključnih sastojaka mediteranske ishrane.

1. Podržava zdravlje srca

Bolesti srca su vodeći uzrok smrti u svetu. Ishrana i način života mogu značajno da smanje rizik od srčanih oboljenja poboljšanjem nivoa lipida (masti) u krvi, krvnog pritiska i funkcije krvnih sudova, kao i prevencijom ateroskleroze.

Dijete bogate maslinovim uljem kao što su one koje prate stanovnici mediteranskih zemalja dokazano smanjuju rizik od faktora koji dovode do srčanih bolesti, uključujući aterosklerozu i povišeni LDL („loš“) holesterol.

Maslinovo ulje sadrži spojeve poput fenolnih antioksidanata koji smanjuju stvaranje upalnih molekula odgovornih za razvoj ateroskleroze.

Šta kaže nauka: Istraživanja pokazuju da ishrana bogata maslinovim uljem može usporiti napredovanje ateroskleroze. U jednoj studiji, ljudi koji su tokom sedam godina pratili mediteransku dijetu bogatu maslinovim uljem imali su manji napredak ateroskleroze u poređenju s onima koji su se hranili po principu niskomasne dijete.

Druga studija pokazala je da osobe koje su unosile više od pola kašike maslinovog ulja dnevno imaju 14% manji rizik od srčanih bolesti.

2. Bogato antioksidansima

Maslinovo ulje Foto: Unsplash / juan-gomez

Maslinovo ulje sadrži više od 200 biljnih jedinjenja, uključujući karotenoide, sterole i polifenole poput hidroksitirozola (HT) i hidroksitirozol-acetata (HT-ac) koji deluju kao snažni antioksidansi u organizmu.

Šta kaže nauka: Ova jedinjenja mogu smanjiti markere upale, poput C-reaktivnog proteina (CRP) i interleukina-6 (IL-6). Maslinovo ulje posebno koristi osobama s upalnim bolestima, kao što je reumatoidni artritis (RA) autoimuno oboljenje koje izaziva bol, otok i zapaljenje zglobova. Pregled velikog broja studija pokazao je da suplementacija maslinovim uljem u količini od 1 do 50 mg dnevno značajno smanjuje nivo CRP-a i IL-6.

Istraživanje sprovedeno među osobama koje žive s RA pokazalo je da veći unos maslinovog ulja dovodi do blažih simptoma bolesti i nižih nivoa inflamatornih markera.

Pročitajte još

3. Može pomoći u smanjenju rizika od uobičajenih bolesti

Uključivanje više maslinovog ulja u ishranu može pomoći u smanjenju rizika od čestih bolesti poput dijabetesa tipa 2, kao i doprineti dužem i zdravijem životu.

Šta pokazuje nauka: Osobe koje su unosile najviše maslinovog ulja imale su 16% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Maslinovo ulje poboljšava dugoročne pokazatelje regulacije šećera u krvi i nivo glukoze natašte kod osoba sa dijabetesom.

U jednoj studiji, svako dodatnih 25 g maslinovog ulja dnevno povezano je sa 22% manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 i manjim rizikom od smrti od svih uzroka.

Velika analiza podataka pokazala je da osobe koje redovno konzumiraju maslinovo ulje imaju 17% manji rizik od smrti povezane s rakom, 29% manji rizik od neurodegenerativnih bolesti i 18% manji rizik od respiratornih bolesti.

Zamena samo 10 g dnevno zasićenih masti (poput putera, majoneza ili margarina) istom količinom maslinovog ulja smanjuje rizik od smrti od svih uzroka za 8–34%.

Nutritivna vrednost maslinovog ulja

Masline Foto: Unsplash / skyler-ewing

Maslinovo ulje je zdrava masnoća bogata vitaminom E, moćnim antioksidansom koji štiti ćelije od oksidativnog stresa. Najveći deo masti u maslinovom ulju čini oleinska kiselina, mononezasićena masnoća koja podržava zdravlje srca.

Nutritivni sastav jedne supene kašike (oko 14 g):

  • Kalorije: 126
  • Ukupne masti: 14 g
  • Zasićene masti: 2,17 g
  • Mononezasićene masti: 9,58 g
  • Polinezasićene masti: 1,33 g
  • Vitamin E: 2,93 mg (oko 20% dnevne preporučene vrednosti)

Vitamin E ima ključnu ulogu u radu imunog sistema i zaštiti ćelija od oštećenja koja mogu dovesti do bolesti. Ipak, većina ljudi ne unosi dovoljno vitamina E kroz ishranu procene pokazuju da 96% žena i 90% muškaraca u SAD-u ima nedovoljan unos ovog vitamina, što može negativno uticati na zdravlje.

Postoje li rizici?

Maslinovo ulje je bezbedno za većinu ljudi. Međutim, osobe alergične na masline treba da izbegavaju sve proizvode koji ih sadrže, uključujući i maslinovo ulje.

Poput svih masti, maslinovo ulje je energetski gusto, pa treba voditi računa o količini unosa, naročito ako postoji potreba za ograničenjem masti u ishrani iz zdravstvenih razloga.

Saveti za upotrebu maslinovog ulja

Maslinovo ulje možete dodavati u mnoge slane i slatke recepte. Najbolje ga je koristiti za pripremu hrane na niskoj do umerenoj temperaturi, kao što su dinstanje, pečenje u rerni ili kao preliv za salate i povrće.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar