Foto:Screenshot/Youtube/Vuletova Svaštara

"Ako muž i žena rade, zarađuju oko 4.500 evra mesečno".

Mnogi žele u Nemačku da bi dobro zaradili, ali ni to nije baš „sigurica“ – u jednom izdanju „Vuletove svaštare“, jutjuber je pokušao da sračuna koliki su tačni mesečni troškovi života četvoročlane porodice u Nemačkoj.

Vule je na osnovu svog iskustva u toj zemlji s jedne strane sabrao mesečna primanja, a s druge izdatake jedne porodice, a na kraju je uvrstio i dodatne troškove, poput cigareta ili izlazaka.

Što se zarade tiče… „Ako muž i žena rade, zarađuju oko 4.500 evra mesečno. Uzeo sam neki prosek, naravno da ima bračnih parova koji zarađuju i više ako su na višoj poziciji, u nekoj jakoj firmi i onda rade i noćne smene, imaju možda i pet i po hiljada mesečno zajedno. Ali ima i onih koji zarađuju manje, tako da je ovo dobar prosek zarade za manje kvalifikovane ljude. Ja nisam uzeo inženjere ni IT stručnjake, nego ljude koji imaju neki mali zanat i rade u industriji, a takvih je najviše“, objasnio je Vule.

Dodao je dečiji dodatak za dvoje dece od 440 eura i došao do mesečnih primanja od 4.940 evra.

S druge strane, za iznajmljivanje stana u Nemačkoj porodica od četiri člana mora izdvojiti oko 1.200 evra, a troškovi režija su 250 evra, dok će mesečni izdatak za hranu, prema njegovom iskustvu, biti oko 1.000 evra.

Otkrio je i koliko iznose troškovi osiguranja, goriva i servisa za automobil ako živite u Nemačkoj, ali i da bi pušači morali da nađu još jedan posao da finansiraju svoju naviku.

Pročitajte još:

„Kutija od 20 cigareta je 8 evra, ako ih kupujete svaki dan, mesečno ćete potrošiti 240 evra ili 480 evra ako su u porodici dva pušača. Tada ste u minusu i treba da tražite dodatni posao za taj trošak“, objasnio je.

Za odlazak na putovanje za godišnji odmor treba izdvojiti oko 500 evra svaki mesec kako bi se dovoljno uštedelo, a na kraju je rekao kako penzija može biti jako dobra u Nemačkoj, a može se dobro zaraditi i na prodaji stana ili ulaganjem u životno osiguranje.

Pogledajte Vuletovu računicu.

Pročitajte još:

***

Bonus video: Zagrepčanka u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare