Imam baildi je jelo od patlidžana koje ja - nepopravljivi "mesožder" - ne razlikujem od mesa.
U ove dane već počinjem da osećam zasićenja teškim zimskim jelima. Zato sam odlučio da vam predstavim ovo fantastično jelo od povrća – tačnije od patlidžana. I patlidžani i dobre pečurke (rujnice ili vrganji npr) svojim ukusom čine da ih ja, kao nepopravljivi mesožder, ne razlikujem od mesa.
Ovo preukusno jelo potiče iz turske kuhinje i neobičnog je imena – „imam baildi“. Predanje kaže da se u porobljenom Konstantinopolju (kasnijem Istanbulu), jedan imam onesvestio (baildisao) i pao sa minareta kada je, iscrpljen od gladi, osetio neodoljiv miomiris ovog ukusnog jela. Otuda naziv „Imam baildi“ („hodža je pao“), koji je, kao što vidite, ostao do današnjih dana.
1 kg patlidžana
4 glavice crnog luka
2 glavice belog luka
1 veza peršuna
1/2 veze mirođije
400 gr pelata ili gustog paradajz soka
2 dl maslinovog ulja
malo šećera
malo cimeta
biber i so po ukusu
Patlidžane prepoloviti po dužini, kašikom izdubiti sredinu tako da liče na lađice. Usoliti ih i ostaviti da odstoje dok ne puste vodu.
Nadev: U iseckan i na 3 kašike ulja propržen crni luk dodati gušći sok od paradajza (još bolje pelat iz konzerve), peršun, mirođiju, sitno iseckani beli luk, biber, prstohvat šećera i prstohvat cimeta. Dinstati na tihoj vatri dvadesetak minuta, povremeno mešajući. Na kraju posoliti po ukusu.
Polovine patlidžana isprati vodom, posušiti ubrusom, pa poređati u pleh jednu do druge, presečenom stranom na gore. Pripremljenim nadevom napuniti patlidžane (lađice) i preliti svaku polovinu kašikom maslinovog ulja. Na dno posude sipati pola čaše vode.
Ostaviti da se krčka u rerni oko 40 minuta na 200 C, dok sva tečnost ne uvri. Na samom kraju narendati kačkavalj prko lađica patlidžana i držati u rerni nekoliko minuta.
Jelo „Imam baildi“ se jede i toplo i hladno, kao predjelo, ali i kao glavno jelo. Ja ga poslužujem najčešće ohlađeno.
Vinska preporuka
Iako sam ljubitelj rosea i belih vina, uz „Imam baildi“ neizostavno ide neko dobro crveno vino. Nećete pogrešiti ako odaberete vranac, merlo ili kaberne sovinjon, a od naših prokupac ili kadarku.
Živeli!
BONUS VIDEO: Slatka keleraba
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare