Kako se ugrejati u ovim hladnim danima? Toplom krem čorbom od tikvica. I ne samo to.
Između teških, zimskih obroka dobro je došla lagana i okrepljujuća čorbica. Vrlo je ukusna, aromatična, osvežavajuća, a zašto ne reći i jeftina. Veoma se brzo napravi i još brže pojede.
500 g mladih tikvica
250 g krompira
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
3-4 čena belog luka
1 kašika putera
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika biljnog začina
200 ml kisele pavlake
2 kašike sveže ili suve mirođije
1/2 vezice seckanog peršuna
U lonac staviti puter i maslinovo ulje pa na tihoj vatri prodinstati iseckan crni luk. Kada je postao staklast dodati beli luk i nakratko ga propržiti, tek toliko da zamiriše.
Potom dodati očišćeno i na kockice isečeno povrće (tikvice, krompir, šargarepu) biljni začin, biber i so po ukusu. Naliti litru vode i kuvati 20-tak minuta dok povrće ne omekša.
Skuvano povrće izvaditi i zajedno propasirati. Ja namerno ostavim jedan deo tikvica u kockicama i neispasiran, što prilikom jela, predstavlja prijatan osećaj za naša nepca.
Sve vratiti u sud u kojem smo kuvali čorbicu pa dodati kiselu pavlaku, iseckan peršun i mirođiju. Čorbicu prokuvati još 2-3 minuta i uz tost ili krutone poslužiti toplu.
Ukoliko čorbu sa tikvicama spremate u vreme posta, izbacite puter kao i pavlaku na kraju. Odsustvo putera će uspešno zameniti, već predviđeno, maslinovo ulje. Ukus ove posne u odnosu na mrsnu varijantu, će se neznatno promeniti.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: