Proso je jedna od najzdravijih žitarica za koju slobodno možemo reći da je zanemarena i zaboravljena u našoj kuhinji. Evo kako da ga pripremite i vratite na svoj jelovnik.
Proso sadrži ključne aminokiseline koje pomažu u izgradnji i regeneraciji mišića i stanica kože. Takođe, bogato je ugljenohidratima koji se sporo probavljaju pa nam brzo daje osećaj sitosti i pomaže u procesu mršavljenja.
Budući da je lako probavljivo, proso je jedna od žitarica koja se deci daje kao prva čvrsta hrana.
Ova žitarica takođe sadrži prirodne masnoće koje su ključne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D. Prosena kaša pomaže i zdravlju nervnog sistema, zbog vitamina B1.
Proso sadrži i mnogo gvožđa i magnezijuma, a kardiolozi preporučuju ovu žitaricu kao namirnicu koju treba što češće jesti jer je prepuna kalijuma koji pomaže u borbi protiv srčanih bolesti, normalizuje krvni pritisak i jača krvne sudove.
Krstarica donosi 2 recepta za proso koje bi trebalo odmah uvrstiti u ishranu.
1 šolja prosa
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 rendana šargarepa
300 grama kukuruza šećerca
malo masti, malo soli i bibera, kašičica kurkume.
Na malo masti izdinstajte crni luk i rendanu šargarepu. Dodajte kukuruz šećerac i sitno iseckan beli luk. Prodinstajte sve pa dodajte i dobro opran i proceđen proso i začine. Sve promešajte, nalijte vode da cela smesa ogrezne i ostavite da se lagano krčka oko 10ak minuta. Promešajte i sklonite sa ringle.
1 šolja prosa
1 jabuka
1 kruška
cimet
med
Skuvajte proso i ocedite. Očistite i skuvajte jabuku i krušku. Izmešajte u blenderu proso, kuvanu jabuku i krušku. Dodajte med i cimet i sve poslužite kao puding.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare