Foto: Promo

Dokumentarni film "Vojničke ljubavi zauvek", reditelja Željka Mirkovića, rađen u produkciji VFC Zastava Film i Optimistic film, osvojio je nagradu za Najbolji dugometražni dokumentarni film na Best Istanbul Film Festival, u Istanbulu, u Turskoj.

Film je već prethodno osvojio Gran Pri na Festivalu Zlatna Buklija u Srbiji.

Dokumentarno ostvarenje predstavlja vanvremenska priču o traganju za ljubavlju i smislom života, ispričanu kroz svedočanstva istih junaka, mladih vojnika pre 20 godina i danas.

„Ne postoji Pravo vreme za Ljubav. Ne postoji Pravo vreme za Porodicu. Pravo vreme, ono se ne čeka. Pravo vreme… ono neće doći … Pravo vreme zavisi od nas… Pravo vreme je uvek tu… Samo slobodno Zaplovi i naći ćeš ga.“

Foto: Promo

– Pre 20 godina nakon završenih osnovnih studija filmske i tv režije, posle osnovne obuke vojni rok sam nastavio u Zastava filmu. Ubrzo smo producirali intimni dokumentarni film „Vojničke ljubavi“. To je bila vanvremenska priča o mojim prijateljima sa kojima sam služio prvi deo vojnog roka. To su bili mladići sa različitim sudbinama, iz različitih krajeva tadašnje Jugoslavije, neposredno nakon bombardovanja 1999. Ovi mladići su tada na jedinstven način preživljavali svoje ljubavne priče i maštali o budućnosti. Dvadeset i više godina kasnije, odlučio sam da potražim te momke sa kojima sam svojevremeno delio vojnički hleb i sa kojima smo napravili film „Vojničke Ljubavi“ i da napravimo priču o njima i njihovim vrednostima danas, posle toliko vremena – rekao je reditelj Željko Mirković.

Vojno filmski centar „Zastava film“ je ponosan na činjenicu da je film „Vojničke ljubavi zauvek“ nagrađen na festivalu u Istanbulu. To je priča o ljubavi i porodici koje čine temelj i
predstavljaju univerzalnu vrednost svakog društva.

– Ova filmska kuća 74 godine proizvodi filmska dela koje su pobrala mnogobrojna međunarodna priznanja posebno u ranijem periodu umetničkog stvaralaštva tako da ovo priznanje vraća Zastava film na stare staze uspeha što mu daje i poseban značaj – producent, direktor VFC Zastava filma, Goran Ikonić.

Bonus video: Ivan Tomić o poslednjoj ulozi Marka Živića: On je dao predlog za film „Ne igraj na Engleze“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar