Ivana Dražić Foto: Marija Piroški, Krokodil

Dobitnice i dobitnici drugog po redu regionalnog književnog izbora "Štefica Cvek" saopšteni su sinoć u okviru festivala Krokodil.

Iza ovogodišnjeg izbora stoje Pobunjene čitateljke (Srbija), Kulturtreger/Booksa (Hrvatska), PEN Centar u Bosni i Hercegovini i Koalicija MARGINI (Severna Makedonija).

Sada kada su sve nedoumice upeglane i kritički šavovi učvršćeni, drugi krug žirija „Štefice Cvek“ dodeljuje ovogodišnja priznanja sledećim autorkama i autorima: Ana Avramovska, „Vodena tijela“ (roman, Паблишер, 2022), Dunja Matić, „Mirovanje“ (roman, V.B.Z, 2022), Maja Solar, „A htela sam“ (zbirka poezije, Enklava, 2022), Olja Savičević Ivančević, „Ljeta s Marijom“ (roman, Fraktura, 2022), Selma Asotić, „Reci vatra“ (zbirka poezije, Buybook, 2022), Stefan Alijević, „Noćni autobus“ (zbirka priča, Или-Или, 2022), Želimir Periš, „Gracija od čempresa“ (zbirka priča, OceanMore, 2022).

Foto: Shutterstock/Promo

U prvom krugu, na osnovu predloga regionalne književne zajednice, našla su se 24 dela iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Srbije. U anketi je učestvovalo 130 spisateljica i pisaca, kritičara/ki, novinara/ki, a nominovana je 131 knjiga.

Gracija Atanasovska Foto: Marija Piroški, Krokodil

Drugi krug okupio je žiri koji su činile književne kritičarke i Pobunjene čitateljke Gracija Atanasovska, Ivana Dražić i Maja Abadžija. One su izdvojile navedene naslove kao najzaslužnije da ponesu ime slavne junakinje Dubravke Ugrešić iz romana „Štefica Cvek u raljama života“. U pitanju su književni tekstovi koji obrađuju feminističke i kvir teme na istinski pobunjen način.

Fond za stipendije priznanja „Štefica Cvek“ kreirala je, takođe, regionalna književna, kulturna, feministička i aktivistička zajednica kroz crowdfunding kampanju koja je trajala 46 dana i prikupila ukupno 253.484 RSD (2.162,45 eura). Novac su solidarno donirale ukupno 94 osobe i organizacije. U osnivanju ove stipendije je učestvovao i PEN International, koji je za potrebe fonda donirao 600 eura. Novčana nagrada bit će ravnomjerno podijeljena među dobitnicima i dobitnicama.

Maja Abadžija Foto: Marija Piroški, Krokodil

Bonus video: Štefica Cvek za 21. vek – gosti Vesna Čipčić, Dunja Stojanović i Marko Todorović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar