Foto: Marija Mladjen/ATAImages

Književni festival "Krokodil - Prostori slobode" počeo je sinoć javnim čitanjem "Urotnika" Igora Štiksa i Vladimira Arsenijevića u Dvorani Kulturnog centra Beograda (KCB).

Dramski tekst „Urotnicu“, u režiji Borisa Liješevića, na otvaranju festivala u bioskopu KCB-a čitali su glumci Ateljea 212 Svetozar Cvetković, Katarina Žutić, Dejan Dedić i Marko Grabež.
„Urotnik“ je melanž eseja koji su programski direktor festivala Arsenijević i Štiks sakupili u „Krokodilovoj“ ediciji „Zajednička čitaonica“, koja okuplja autore koji se mogu smatrati da pripadaju zajedničkom jeziku, od Miroslava Krleže pa do Lane Bastašić.

Foto: Marija Mladjen/ATAImages

Pre izvođenja, u obraćanju posetiocima pisac i publicista Štiks je rekao da je u pitanju „nova dramatizacija, u novoj postavi – to je tekst koji se razvija raste jer je materijal toliko bogat“.
„Naši urotnici su nam ostavili i dalje nam ostavljaju veliko nasleđe, riznicu književnu“, istakao je Štiks.

Arsenijević je dodao da im je obojici bilo zabavno u dinamičnoj komunikaciji da kroje i sve uklapaju „u jedan dijalog između ljudi koji poništavaju granice vremena i prostora“.
Prema njegovim rečima, 15. izdanje „Krokodila“ „ima daleko više programa od prethodnih 14 godina“.

Tokom „Krokodilovih“ četiri večeri do 18. juna biće predstavljeni savremeni regionalni i inostrani pisci – Bernhard Šlink, Viktor Ivančić, Tanja Šljivar, Bora Ćosić, Zoran Predin, Radina Vučetić, Robert Peršić, Boris Buden, Mirjana Drljević i drugi.

Foto: Marija Mladjen/ATAImages

Arsenijević je istakao da su u okviru festivala posvetili „In memoriam“ nedavno preminuloj književnici Dubravki Ugrešić (1949-2023), kao i da će oglasiti dodelu nagradu za alternativne književne poduhvate „Štefica Cvek“, koja je nazvanu po njenoj književnoj junakinji.

Organizator udruženje „Krokodilu“ je odlučilo da usled nepovoljnih vremenskih uslova program za četvrtak i dnevni i večernji za petak prebaci u KCB, dok se festival u subotu i nedelju vraća na tradicionalno mesto na plato ispred Muzeja Jugoslavije.

Bonus video: Vladimir Arsenijević o festivalu Krokodil

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar