Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Usled najavljene protesne šetnje i blokada saobraćajnica u Beogradu te činjenice da će veliki deo Krokodilove publike i organizacije učestvovati u ovoj šetnji, obaveštavamo vas da program festivala "Krokodil" u subotu 17. juna ispred Muzeja Jugoslavije početi u 21h, poručili su organizatori.

– Pozivamo sve Beograđane i njegove goste da, dakle oko 21h prošetaju do amfiteatra ispred Muzeja Jugoslavije i uživaju u nastupima Bernharda Šlinka, Mirjane Drljević, Viktora Ivančića, LPDua i drugih – najavili su čelnici festivala.

Tokom „Krokodilovih“ četiri večeri do 18. juna predstavljaju se mnogi savremeni regionalni i inostrani pisci.

Slovenački muzičar, kantautor, pisac Zoran Predin sinoć je gostovao na 15. izdanju književnog festivala „Krokodil“ u Dvorani kulturnog centra Beograd gde je i proslavio svoj rođendan. Bivši lider benda „Lačni Franz“ rekao je da je počeo da piše kada su ga novinari jednog lista iz Maribora nagovorili da im napiše dnevnik jedne koncertne turneje.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

– Tako je otprilike krenulo, onda sam nastavio da pišem priče, anegdote, poeziju, kolumne, na kraju i roman – naveo je slovenački muzičar i pisac. Kada je reč o novoj knjizi „Mongolske mrlje“ Predin kaže da je imao potrebu da napiše delo koje će odgovoriti na zahtev da književnost ili umetnost ne sme da bude dosadna.

– Komponovao sam mnogo numera za filmove, tako sam i imao taj osećaj za pisanje u filmskom maniru – ocenio je Predin.

Čuveni pisac Bora Ćosić bio je takođe gost u Dvorani kulturnog centra Beograda pred velikim brojem publike, gde je istakao da i dalje ne miruje sa stvaranjem iako je napunio 91 godinu.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

– Istina, taj moj roman je nastao veoma čudno. Jedno veče sam imao neke svoje monologe, i moja pokojna žena ih je pomno slušala. Kako sam odmakao u tim svojim besmislicama, ona mi je predložila da sve to pretvorim u knjigu. I bila je u pravu. Tako je knjiga nastala sama od sebe. I mislim da knjiga sama zna bolje od mene kako je trajala svih ovih godina – ocenio je

Ćosić je imao velike veze sa dramskim umetnostima, radio je kao dramaturg i umetnički savetnik u filmskim preduzećima „Slavija“ (1958-1959) i „Avala“ (1962-1963), sarađivao je na dokumentarnim filmovima, pisao dijaloge za igrane filmove.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

– Cenzura u to vreme je bilo nešto veoma čudno, tako i za sam film „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“. Smatram da bi jedan cenzor trebalo da manje radi taj svoj posao, da cenzuriše, te da je bolje da se prihvati nečeg mnogo slobodnijeg – istakao je Ćosić na drugoj noći „KROKODIL“-a, i onda se osvrnuo na NIN-ovu nagradu za taj roman.

Nagrađeni književnik je rekao da je bio veliki rizik žirija da mu dodeli najveću nagradu za roman i u bivšoj Jugoslaviji, ali da pobeda nije bila laka, jer od sedam članova, četvoro je bilo za njega, a troje protiv.

– Znam da se tada pričalo da sam skandalozan. Iskreno, tada sam imao svega 38 godina i zaista me nije bilo briga za bilo šta, pa ni za to da li misle jesam li skandalozan – primetio je Bora Ćosić.

Bonus video: Gošća Milena Berić „Krokodil“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar