Itan Hok i Pedro Paskal Foto: EPA-EFE/EDUARDO LIMA, EPA-EFE/Luca Piergiovanni

Novi gej vestern film film španskog sineaste Pedra Almodovara "Strange Way of Life" premijerno će biti prikazan u Kanu naredne godine, otkrio je reditelj.

Kratki film Pedra Almodovara „Strange Way of Life“, u kojem glavne uloge tumače glumci Itan Hok i Pedro Paskal, najverovatnije će premijerno biti prikazan na narednom Kanskom festivalu u maju 2023, obnarodovao je španski reditelj gostujući u podkastu koji vodi pevačica Dua Lipa „At Your Service“.

Pedro Almodovar Foto: EPA-EFE/MARISCAL

Novi film, koji će trajati tridesetak minuta, Almodovar je opisao kao „kvir vestern“, jer se priča vrti oko „dva muškarca koji se vole“. Likovi, koje igraju Hok i Paskal, u tom ljubavnom odnosu ponašaju se, objasnio je reditelj, „na potpuno suprotan način“:

– Ovo je priča o muškosti u dubokom smislu, jer je vestern, sam po sebi, muški žanr. I film u sebi ima mnogo elemenata vesterna – tu su revolveraši, tu je ranč, ali i šerif – pojasnio je reditelj.

Ali, ima i ono što vesterne nikako ne odlikuje, dodao je Almodovar, a to je nesvakidašnji dijalog!

– Mislim da takav dijalog između dvojice muškaraca nikada nije viđen ni u jednom vesternu. Takvi gej ljubav videli niste. Ne bi trebalo da pričam više… Možda sada i previše otkrivam… Ako nastavim, znaćete sva iznenađenja koja vas čekaju u scenariju – kazao je Almodovar.

Jedan čovek po imenu Silva jaše konja kroz pustinju. Zaputio se u Biter krik. Ide tamo kako bi video šerifa Džejka. Prošlo je 25 godina od kako su Silva i Džejk radili kao revolveraši najamnici. Silva željno želi da iznova oživi „prijateljstvo“ iz mladih dana, i oni slave svoj ponovni susret. Ali, već narednog jutra šerif Džejk je jasan u stavu da razlog posete nisu sećanja na nekdašnje prijateljstvo…

To bi bio kroki novog kratkog filma Pedra Almodovara, prvog posle dve godine kada je potpisao još jedno kratko ostvarenje – „Ljudski glas“ s Tildom Svinton, čija je premijera bila u Veneciji.

Španski reditelj, inače dvostruki oskarovac, godinama unazad pokušavao je da ekranizuje roman „The Man Who Fell in Love with the Moon“. U pitanju je delo iz 1991. godine koje je potpisao Tom Spanbauer, smešteno u izmišljeni grad Ekselens u Ajdahu, i puno kvir junaka…

Sam naslov filma koji je sniman na engleskom „Strange Way of Life” nosi u sebi referencu na čuvenu pesmu fado dive Amalije Rodrigez „Estranha forma de vida“, objasnio je Almodovar uoči počeetka rada na filmu, koji je sniman u pustinji Tabernas u Almeriji, kao i na jedinstvenoj lokaciji – „selu“ koje je veliki Serđo Leone izgradio zarad snimanja svoje čuvene trilogije s Klintom Istvudom: „Za šaku dolara“, „Za dolar više“ i „Dobar, loš, zao“.

– U stihovima pesme Amalija sugeriše da nema čudnijeg postojanja od onog kad okrećeš leđa svojim strastima – govorio je reditelj, odbivši tada da precizira koliko će se njegov film oslanjati na strasti.

A dok je još snimao „Strange Way of Life“ Pedro Almodovar se za „Indi vajer“ prisetio ostvarenja s relativno sličnom tematikom. I pomenuo je vestern za koji je Ang Li dobio Oskara za najbolju režiju – „Planinu Broukbek“ iz 2005. godine s Džejkom Džilenholom i Hitom Ledžerom. Almodovar je tada odnos između te dvojice filmskih kauboja nazvao „nedovoljno požudnim“:

– Veza između njih dvojice je isuviše životinjska. Posredi je fizički odnos. Ključ filma je tek u trenutku kada su prinuđeni da se odvoje, i Hit Ledžer shvata da ne može da se suoči s napuštanjem. To je moćno otkriće. Ali, do tog trena sve je gotovo animalno. Opet, u holivudskom filmu ne možete imati dvojicu muškaraca kako se sve vreme je*u. Ovo je moj odgovor na „Planinu Broukbek“ – odsečan je bio Pedro Almodovar.

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar