Pucnji u Marseju Foto: Filmski centar Srbije

Glumac Svetozar Cvetković nagrađen je za ulogu u filmu “Pucnji u Marseju” u režiji Gordana Matića na Međunarodnom filmskom festivalu Fusion (Fusion International Film Festivals), saopštio je Filmski centar Srbije.

Matićev film je bio nominovan i u kategorijama: režija, montaža (Aleksandar Popović), kostimi (Dragica Laušević, Srđan Perić), šminka i frizure (Jovana Jelača).

Foto: Promo

Film “Pucnji u Marseju” prati sudski proces teroristima Zvonimiru Pospišilu, Miju Kralju i Ivanu Rajiću, saučesnicima atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog koji je ubio kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua, 9. oktobra 1934. godine u Marseju, u Francuskoj.

Film se dešava u enterijeru a zahtevna uloga advokata Sent Obana, branioca organizaotra na atentat, poverena je Svetozaru Cvetkoviću.

Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja, ispričana je sudska drama najbliža istini o procesu ali i epilogu po evropski mir. Da li je, zapravo, Drugi svetski rat počeo u Marseju tog 9. oktobra 1934. pucnjima na kralja Aleksandra i ministra Bartua?

Bonus video: Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar