Foto: Promo

Na osnovu Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju Dana žalosti prema kojoj se na ovaj dan ne održavaju programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mestima, Sarajevo festival danas otkazuje sve projekcije filmova.

Takođe, neće biti održane ni projekcije filmova u sklopu Sarajevo Film Festivala u Mostaru i Tuzli, saopštili su organizatori.

Povodom zločina u Gradačcu, Sarajevo Film Festival danas od 10.30 sati na Festivalskom trgu organizuje javni razgovor na temu „Femicid u filmu, televiziji i novim medijima“.

Ovaj će panel biti jedini javni događaj u današnjem programu 29. Sarajevo Film Festivala.

Brojne su reakcije na tragediju i ubistva koja su se desila u Gradačcu. Tako se sinoć na crvenom tepihu u Sarajevu pevačica Ida Prester pojavila sa natpisima „Stop femicide“ i „Nizama“. Ida je takođe posvetila i pesmu ubijenoj Nizami Hećimović.

View this post on Instagram

A post shared by Idaprester (@ida_prester)

„Posljednja 24 sata pisala sam ovu pesmu, podstaknuta horor pričom o ubijenoj ženi u Gradačcu. Nasilje je svuda oko nas, ne smanjuje se, nego povećava, posebno prema ženama. Svakih desetak dana čitamo o novim žrtvama stradalim od ruku svojih partnera. Šta možemo? Kako zaštititi te žene, ranjene, uplašene, u panici? Kako obuzdati taj talas agresije povređenog ega koji vodi u (auto)destrukciju? Nemam odgovor. Mogu samo napisati pesmu za posvetu. Proći će još meseci dok se ovo pošteno snimi, smiksa, uobliči. Beleežim trenutak prve ideje. Nadam se da ćemo je uskoro zajedno pevati na koncertima i napraviti štit od naših tela“, napisala je Ida uz video u kojem peva novu pesmu.

Bonus video: Uključenje u jutarnji program sa Sarajevo film festivala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar