Foto: Promo

Predstavljanje knjige “Kalendar“ beogradskog umetnika Bojana Bema zakazana je za danas, u 17.30 časova u Galeriji Artget, saopštili su iz Kulturnog centra Beograda.

„Kalendar“ pripada onoj retkoj vrsti umetničkih izdanja – vizuelni dnevnik, koji obuhvata izbor od 211 autorskih fotografija slikanih od 2012. godine do danas. U razgovoru učestvuju Simona Čupić, Goranka Matić i Slobodan Šijan.

Foto: Promo

Sublimacija ideje slikanja života i prostora sa vlastitog prozora novobeogradskog stana postaje uobičajena praksa Bojana Bema poslednjih godina. Fotografske skice na osnovu kojih nastaju slike ili fotografske projekcije poznatog umetnika rezultat su individualne poetike i osobene likovne estetike. Specifična metafizika ovih fotografskih slika koju umetnik neguje u svom radu za čitaoce (gledaoce) knjige otkriva drugačije perspektive slika našeg sveta.

Knjiga u boji, obima 256 strana objavljena je ove godine u izdanju Kulturnog centra Beograda. Dizajn je uradila Isidora M. Nikolić.

Bojan Bem je prisutan na likovnoj sceni više od pet decenija, tokom kojih je dobio brojne nagrade, Rođen je 1936. u Beogradu, gde je i diplomirao na Filozofskom fakultetu (Grupa za istoriju umetnosti). Od 1965. izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a dela mu se nalaze u brojnim kolekcijama (Muzej savremene umetnosti, Narodni muzej, Jevrejski muzej, Muzej Cepter u Beogradu, Umetnička galerija BiH u Sarajevu, MSU Republike Srpske u Banjaluci, Narodni muzej u Zadru, Galerija u Motovunu, NLB Art Collection u Ljubljani, Galerija Žula u Mariboru, Galleria del Cavallino u Veneciji, Galleria d’Arte L’Argentario u Trentu, FRAC u Strazburu…), kao i u privatnim kolekcijama u Srbiji, Sloveniji, Italiji i Francuskoj. Dobitnik je je brojnih domaćih i inostranih priznanja.

Bonus video: I dalje se kotrlja – Brajan Rašić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar