Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; Slavica Panić/Nova.rs; Amir Hamzagić/Nova.rs

Grube pretnje, uz spominjanje isključenja iz pozorišnog života i zabrane pisanja kritika, uvrede i psovke, jesu nešto na šta bi trebalo da reaguju svi normalni ljudi, ne samo predstavnici teatarskog i kulturnog establišmenta, poručili su selektorka i organizacioni odbor pozorišnog festivala "Bucini dani" naglašavajući da imaju profesionalnu, ljudsku i moralnu odgovornost da se oglase povodom nemilih događaja na završnoj večeri festivala "Joakim Vujić" u Užicu 20. maja, kada su pozorišnog kritičara Borisava Matića vređali i pretili mu reditelji Milan Nešković i Jana Maričić.

U saopštenju koje su objavili na Fejsbuk stranici, istakli su da je njihova odgovornost da iskažu glasan protest još veća, pre svega zbog duga Milosavu Buci Mirkoviću, tokom čijeg delovanja na polju pozorišne kritike ovako nešto „ne samo da bi bilo nezamislivo, već i nemoguće“.

– Dobro je poznato koliko je čika Buca bio naklonjen mladim snagama bilo da su glumačke ili kritičarske, davao im podršku u napretku, entuzijazmu, širenju profesionalnih i ljudskih vidika. U potpunosti podržavamo protestno pismo koje je javnosti uputilo Udruženje kritičara i teatrologa Srbije u kome se navodi da su konstruktivna diskusija i argumentovana kritika veoma važni elementi za razvoj pozorišta i negovanje demokratskog društvenog dijaloga uopšte, kao i da nasuprot njima, nasilničko ponašanje zasnovano na primeni sile ima za cilj da zaplaši i ućutka neistomišljenike i onemogući slobodnu razmenu ideja i stavova – naveli su iz odbora festivala i dodali:

– Incident u kome je umalo došlo do fizičkog obračuna, a koji je izbegnut samo zato što se objekat verbalnog nasilja povukao, skandal je bez prostora za bilo kakvo opravdanje i ne sme proći bez reakcije. Teatarski jezik bi trebalo da bude jezik sučeljavanja stavova i poštovanja istih, primer pristojne i civilizovane komunikacije, tolerancije, argumentovane kritike, ali i prihvatanja iste. U suprotnom, i pozorište će postati deo opšte kakofonije buke, besa, ostrašćenosti i nasilja, što je potpuno blisko refleksiji stanja u društvu.

Bonus video: Novi dan – Bucini dani 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar