Film Oaza Jelena Trivan
Scena iz filma Oaza i Jelena Trivan Foto:Promo/TANJUG/ JADRANKA ILIC

Producent ovogodišnjeg srpskog kandidata za Oskara filma „Oaza“ „Sense Production“, oglasio se povodom gostovanja predsednice UO Filmskog centra Srbije, Jelene Trivan na Prva TV i za Nova.rs demantovao njene navode vezane za njihov film.

– U vezi sa gostovanjem predsednice UO Filmskog centra Srbije Jelene Trivan u emisiji Jutro na Prva TV i njenim pominjanjem filma „Oaza“ i imena naših cenjenih kolega, želimo da istaknemo nekoliko činjenica. Produkcija filma „Oaza“ je podržana od strane FCS u periodu mandata prethodnog saziva UO, pre učešća Jelene Trivan u istom. Ocena gospođe Trivan da je film „Oaza“‚ proglešen među 25 najboljih (u trci za Oskara)“ je nepotpuna i dovodi u zabludu. U pitanju su godišnje top liste i predviđanja relevantnih filmskih magazina – kažu predstavnici „Sense Production“.

Goran Bogdan u filmu „Oaza“ Ivana Ikića, Foto: Promo

Ova produkcijske kuća dodaje da se ne slaže ni sa načinom na koji Jelena Trivan prisvaja uspeh filma „Oaza“ jer je njegovu kampanju u trci za Oskara FCS podržao nedovoljnim iznosom.

– Zahvaljujući našoj upornosti i razumevanju Ministarstva kulture i informisanja, obezbeđena su dodatna sredstva, koja su „Oazu“ učinila konkurentnom u trci za Oskara. Takođe, nije tačno da je film „Oaza“ izabran pod istim okolnostima kao prošlogodišnji kandidat. Za razliku od prošlogodišnjeg, ovogodišnji izbor nacionalnog kandidata za nagradu Oskar je napravila nezavisna komisija, bez upliva politike – dodaje se.

„Sense Production“ takođe pruža podršku „kolegama Markoviću, Žilniku i Dragojeviću čiji su projekti očtećeni kada je UO FCS poništio predloge sopstvene komisije“.

– Za kraj, mi podsećamo gospođu Trivan da mi ne dobijamo filmove od FCS, već ih mi stvaramo uz podršku FCS i velikog broja drugih evropskih fondova –  zaključuju producenti filma „Oaza“ za Nova.rs.

Predsednica UO FCS, Jelena Trivan se pored Prve TV, u vezi sa filmom „Oaza“ oglasila i u intervjuu za „Večernje novosti“.

„‘Oaza‘ se već pominje kao jedan od najboljih kandidata i jako mi je žao što se još više ne govori o tom filmu. On je već ovenčan nagradama i najlepša je slika našeg filmskog potencijala. Drago mi je što ovaj film nije prošao linč kao „Dara iz Jasenovca“, iako je izabran po istoj proceduri. Drago mi je i što je i Američka akademija i ćutanje oko ovogodišnjeg izbora pokazalo da su oni koji su prošle godine vodili hajku lagali javnost da se u Srbiji na neregularan način biraju kandidati za Oskar i bili spremni da Srbija ostane bez predstavnika samo iz privatnih sebičnih interesa.Tužno mi je što se samo zaboravlja ko je proizvodio lažne afere i što za to ne snosi odgovornost“,  rekla je Trivanova.

Bonus video: Pesnik Ljubivoje Ršumović kazuje stihove svoje pesme Domovina se brani lepotom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare