Kadar iz filma "Oaza"; Foto: Promo/FCS

Film "Oaza" reditelja i scenariste Ivana Ikića srpski je kandidat za nagradu Oskar u kategoriji međunarodnog dugometražnog filma, a prestižni magazini "Varajeti", "Holivud reporter" i "The Wrap" ovo ostvarenje uvrstili su među 25 favorita za nominaciju i pobedu, saopštio je Filmski centar Srbije.

Nastao u koprodukciji Srbije, Slovenije, BiH, Francuske i Holandije, film je premijerno prikazan i nagrađen na 77. Venecijanskom filmskom festivalu u selekciji „Dani autora“.

Nakon toga, „Oaza“ je prikazana i na festivalima u Kotbusu, Zagrebu, Skoplju, kineskom gradu Pinjao, Sofiji, El Guni (u Egiptu), Montrealu, Bergenu, Soluni, Minsku, Sevilji, Talinu…

Foto: Promo

Ostvarenje Ivana Ikića, koje je kod nas premijerno prikazano na ovogodišnjem Festu, na kojem je proglašen najboljim filmom, nagrađivano je i na drugim svetskim festivalima.

Priča Ikićevog filma smeštena je u Dom za decu i mlade sa posebnim potrebama, a vrti se oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića.

Kada je film „Oaza“ izabran da bude srpski kandidat za 94. dodelu nagrade Oskar, stručna komisija je obrazložila svoju odluku navodeći da je u pitanju „priča delikatne teme o ljubavnom trouglu atipičnih junaka, mladih sa posebnim potrebama, i da prerasta u metaforu koja odjekuje u svim podnebljima i vremenima, dok rediteljski postupak odlikuje preciznost koja se prilagođavala nepredvidljivosti situacija rada sa naturščicima“.

Glumačku postavu čine Valentino Zenuni, Tijana Marković i Marijana Novakov, dok su uloge vaspitača poverene Maruši Mejer i Goranu Bogdanu.

Bonus video: Robertu Benjiniju uručena nagrada za životno delo na festivalu u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar