Goran Markovic, Jelena Trivan, Tihomir Stanic
Goran Marković, Jelena Trivan, Tihomir Stanić Foto:Ivan Dinić/Nova S/TANJUG/ RADE PRELIC

Mene je Tihomir Stanić zvao pet minuta nakon što ga je pozvala Jelena Trivan i prepričao mi je ceo njihov telefonski razgovor, kao i to da mu je tražila da odustane od produciranja mog filma. Sve što je izjavio je tačno, kaže za Nova.rs reditelj Goran Marković.

Predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan zvala je glumca Tihomira Stanića i tražila da odustane od produkcije filma Gorana Markovića „Doktor D“.

Stanića, producenta filma čije je finansiranje UO FCS, uz ostvarenja Žilnika i Dragojevića, odbio, Jelena Trivan je, zapravo, ucenjivala. Nudila mu je štošta ako odustane od produciranja filma „Doktor D“, ali je glumac ponudu odbio.

I nakon toga poništen je Pozivni konkurs Filmskog centra Srbije za eminentne reditelje od strane UO FCS, kojim predsedava Trivan i uskraćena su finansijska sredstva za sva tri ostvarenja „Sloboda i barbarizam“ Želimira Žilnika, „Doktor D“ Gorana Markovića i „Škartovi“ Srđana Dragojevića.

Podsetivši da je njegova producentska kuća „Tihomir Stanić doo“ stala iza filma „Doktor D“ glumac je izašao u javnost sa svime što se dešavalo uoči sednice UO FCS održane 25. novembra, čija je odluka da poništi predlog svoje Konkursne komisije izazvala buru negodovanja u javnosti, i rezultirala ostavkom četiri člana Upravnog odbora, kao i najavom raspisivanja novog konkursa.

„Jesi li odustao?“

Glumca i producenta je, naime, zvala lično predsednica UO FCS Jelena Trivan:

– Pitala me je: „Jesi li odustao?“ A ideja je bila da odustanem od filma Gorana Markovića, i da onda taj konkurs prođe. Uz obrazloženje da je producent odustao, dobio sam preko „kurira“ razne primamaljive ponude. I rekao sam – ne. I neću nikada odustati – izjavio je Stanić u emisiji „360 stepeni“ na N1.

Tihomir Stanić, glumac. Kad politika diktira kulturu, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Tihomir Stanić Foto: Nova S

Ove Stanićeve reči potvrdio je za Nova.rs i Goran Marković:

– Mene je Tihomir Stanić zvao pet minuta nakon što ga je pozvala Jelena Trivan i prepričao mi je ceo njihov telefonski razgovor, kao i to da mu je tražila da odustane od produciranja mog filma. Sve što je izjavio je tačno!

Stanić je ocenio da je rad na tom filmu, koji zapravo priča priču o Dejanu Dabiću, kako je bilo lažno ime Radovana Karadžića dok se skrivao po Beogradu bežeći od Haške poternice, sada dodatno aktuelizovan nicanjem murala Ratku Mladiću što je bio jedan od razloga da se poništi konkurs. Takođe, i da je Goran Marković, kao veliki kritičar vlasti i „trn u oku“, bio dodatni motiv:

– Mislili su da će preko raznih stvari moći da me ucene zbog raznih grešaka u mom životu… I onda su me zvali, i zato je odlagana ta odluka. I jedno „ne“ je njih primoralo da ponište ceo konkurs – naveo je Tihomir Stanić.

Iza svega što je izjavio za N1 Tihomir Stanić, kako je istakao i za Nova.rs, stoji. Međutim, na Stanićeve reči da ga je ucenjivala, reagovala je Trivanova, rekavši:

– Ono što je Stanić odgovorio nije neistina – to je bezočna laž.

Jelena Trivan Foto: Nova.rs

Jelena Trivan je dodala da se sa Stanićem zna mnogo godina i da joj je glumac „dolazio na vrata kad mu je bila potrebna pomoć“.

– Ja sam neko ko je njemu bio prijatelj i podrška, a ne neko neko ko bi mogao da ga pritiska i preti. A činjenica da se taj čovek, koji me privatno poznaje po dobrom, odlučio da slaže javno na televiziji govori da je reč o kampanji – ocenila je Trivanova, uz opasku da radi besplatno u UO FCS i da je „sramota što je tako targetirana“.

„Ništa nisam tražio od Jelene Trivan“

Međutim, Tihomir Stanić je u izjavi za naš sajt ovako odgovorio predsednici UO FCS:

– Stojim iza svake reči. A to da sam dolazio na vrata Jelene Trivan apsolutno nije tačno!

Glumac i producent je istakao za Nova.rs da se sa Jelenom Trivan video nekoliko puta pre desetak godina, od čega je jednom bilo, sasvim slučajno, u „Srpskoj kafani“, potom, opet sticajem okolnosti, na setu filma „Top je bio vreo“ u Zemunu, a dok je bila u Demokratskoj stranci, u isto to vreme, izrazila je želju da mu pomogne da završi to ostvarenje:

– I nismo uspeli… Od tada sam Jelenu Trivan video jednom na aerodromu u Tivtu i jednom na Filmskom festivalu u Nišu. I nikada ništa nisam tražio – precizirao je za naš sajt Tihomir Stanić.

Podsetimo, čitav skandal izbio je kada je Upravni odbor Filmskog centra Srbije odbio da usvoji predlog svoje Konkursne komisije da se novčano dotiraju ostvarenja Žilnika, Dragojevića i Markovića. Članovima UO FCS trebalo je, kako je više puta ponavljao za naš sajt Srđan Dragojević, čitava 42 dana da „iscede“ iz sebe „ne“. Jer, Konkursna komisija je svoju preporuku donela 18. oktobra, a UO FCS je poništio njihov predlog tek 25. novembra.

Sa Stanićevom ocenom da je Marković bio „na udaru“ UO FCS slaže se i sineasta i profesor FDU. Goran Marković smatra, posle svega, da je poništavanje Pozivnog konkursa za eminentne reditelje, bilo isključivo zbog njegovog filma „Doktor D“:

Goran Marković Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

– Mislim da su Želimir Žilnik i Srđan Dragojević kolateralna šteta mog filma. Odbijeni su samo zbog mene. Ali, ponašali su se krajnje kolegijalno i odajem im priznanje na umetničkom integritetu – ističe Marković za naš sajt.

Inače, ovo nije prvi put da FCS odbija da finansijski podrži Markovićev film.

Na konkursu u junu komisija je ocenila da „Doktor D“, uprkos „izvesnim zamerkama u poetičkoj neodređenosti“, zavređuje pažnju, i zato je jednoglasno predložila Upravnom odboru Filmskog centra Srbije da formira posebnu komisiju za umetnike koji imaju izuzetan značaj u srpskoj kinematografiji.

To je i urađeno, ali „Doktor D“ je opet „izvisio“. Ovoga puta, uz „Škartove“ i „Slobodu i barbarizam“.

„Doktor D“ ima „veliki potencijal“

A šta je toliko problematično u ovom ostvarenju scenariste i reditelja Gorana Markovića, i Tihomira Stanića u ulozi producenta?

„Ovo je film o čoveku osumnjičenom za ratne zločine koji se krije po bespućima i teško pristupačnim terenima. Kada ga preuzme Služba državne bezbednosti dolazi u Beograd i dobija identitet mrtvog čoveka koji je bio specijalac u prethodnim ratovima. Brzo preuzima nov identitet, menjajući svoj fizički izgled puštanjem brade i kose. Fizičku promenu, naizgled, prati duhovna promena i postaje dobroćudni čudak, Doktor D. Ali, i dalje je željan pažnje i odanih poslušnika. Njegove manipulatorske sposobnosti i želja za dominacijom ne napuštaju ga. Kao kameleon prilagođava se svakoj situaciji izvlačeći maksimalnu korist za sebe, a sve pod plaštom brige za druge…“

Ovo je sinopsis filma „Doktor D“, za koji je Konkursna komisija 18. oktobra predložila dodeljivanje sredstava u iznosu od 24 milliona dinara, sa zaključkom da sa angažovanom temom i uz učešće eminentnih glumaca „ima veliki festivalski potencijal“.

Osvrćući se na pisanje Nova.rs da Ministarstvo kulture neće reagovati na zajedničku žalbu trojice reditelja zbog odluke Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, pravdajući se „nepoštovanjem pravnih procedura“, Marković kratko kaže:

– Ni ne očekujem da će reagovati Ministarstvo kulture.

A na pitanje da li će tako ovo ministarstvo stati iza Jelene Trivan, Goran Marković je odsečan:

– Ne interesuje me ta žena uopšte!

Bonus video:

Bura na filmskoj sceni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare