Foto: Ivan Dinić/Nova S, Dragan Mujan/Nova.rs

Posle odijuma u javnosti koji je izazvala odluka Upravnog odbora Filmskog centra Srbije da odbije predlog svoje konkursne komisije da se dodele sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata za 2021. godinu za filmove Srđana Dragojevića, Gorana Markovića i Želimira Žilnika u kategoriji: Pozivni konkurs za eminentne domaće reditelje, ovo telo oglasilo se saopštenjem u kojem navodi da će se "čitav konkurs ponoviti".

Sve je počelo time što je Upravni odbor Filmskog centra Srbije na sednici 25. novembra 2021. godine doneo odluku da odbije predlog svoje konkursne komisije da se dodele sredstva za finansiranje i sufinansiranje filmova „Škartovi“ reditelja i scenariste Srđana Dragojevića, „Doktor D“ reditelja i scenariste Gorana Markovića i  „Sloboda i barbarizam“ reditelja i scenariste Želimira Žilnika, i to većinom glasova, i bez ikakvog obrazloženja.

„Potpuno neprihvatljiva odluka, doneta bez ikakvog obrazloženja, po striktnim uputstvima predsednice Jelene Trivan, koja ih je očigledno dobila sa najvišeg mesta, bila je prva reakcija Markovića, dok je Srđan Dragojević za naš portal ocenio da „kada izostane obrazloženje UO Filmskog centra Srbije sa razlozima odbijanja, autor i producent nemaju nikakvu mogućnost da nešto isprave za sledeće konkurisanje“, dodavši da je „zbunjen i tužan“.

UO FCS napustili su Aleksandar Erdeljanović i Sandra Perović, a posle tri dana konačno se oglasilo ovo telo saopštenjem u kojem objašnjava kako je „Upravni odbor Filmskog centra Srbije odlučio da u listu već postojećih konkursa od ove godine uvrsti i konkurs za eminentne reditelje, koji do sada nije postojao“, ukazujući:

– Naša intencija bila je da se eminentnim rediteljima omogući posebna prilika da uz pomoć države, na posebnom konkursu, dobiju šansu za snimanje svog filma, a u želji da kinematografija dobije novo remek delo. U tom smislu nejasan je pokušaj dela javnosti da se zalaže i brani konkurs koji je ovaj Upravni odbor i uveo, iako je za to bilo prilika i ranije, ali se niko pre nas nije setio ni eminentnih reditelja ni ove pozitivne prakse koja u drugim zemljama uveliko postoji.

I dok UO FCS odaje priznanje i poštovanje stručnoj komisiji, čiju je odluku preinačila, „zbog profesionalnog i odgovornog obavljanja posla“, svoju odluku pravdaju time da su „nakon završetka konkursa uočili da su dva od tri izabrana filma više puta odbacivani od strane različitih konkursnih komisija Filmskog centra, i zaključili da taj poseban konkurs time nije doveo do očekivanog rezultata“.

UO se nije složio ni s odlukom „konkursne komisije da svim filmovima dodeli jednako nedovoljna sredstva“, jer ovo telo kojim predsedava Jelena Trivan, smatra da „konkurs treba da posluži tome da eminentni reditelji brzo, uz značajnu finansijsku podršku dobiju šansu da snime svoj film“, obrazlaže se u saopštenju i dodaje:

– Imajući u vidu da je inače mali broj reditelja koji mogu konkurisati na ovaj konkurs, smatramo da je bolje da jedan projekat dobije značajna sredstva, nego sva tri prijavljena projekta nedovoljno. Uvideli smo i da je potrebno povesti računa i o starosnoj strukturi reditelja, gde bi neku vrstu blage prednosti imali oni stariji.

Foto: Promo

I upravo zbog gorenavedenih, a ne bilo kojih drugih razloga, Filmski centar Srbije doneo je odluku da se ponovi konkurs:

– Odlučili smo se da konkurs ponovimo, bolje precizirajući uslove konkursa na koji se, razume se, mogu javiti isti reditelji, i svakako da će sredstva dobiti neko od ovih eminentnih imena naše kinematografije, jer je upravo njima ovaj konkurs i namenjen.

I dok kao Upravni odbor obično ne učestvuju u medijskim kampanjama, „ovom prilikom dužni su da se obrate javnosti imajući u vidu značaj ovog konkursa, kao i značaj onoga sto je učinjeno u srpskoj kinematografiji zahvaljujući Filmskom centru Srbije, koji pojedinci pokušavaju da uvuku u političko blato“, ocenjuje ovo telo i naglašava:

– Novac koji Filmski centar raspoređuje je novac građana Srbije i dužni smo da svaki konkurs sprovedemo tako da svaki dinar bude na najbolji način utrošen. U tom smislu očekujemo da će do kraja godine biti ponovljen konkurs za eminentne reditelje, a da će se preciznijim uslovima konkursa doći do toga da dobijemo filmove dostojne imena velikih autora i srpske kinematografije – navodi se u saopštenju i najoštrije osuđuju uvrede Gorana Markovića upućene na račun predsednice Upravnog odbora, uz zaključak da će se nadalje, kao i do sada, o konkursima oglašavati samo na institucionalan način.

Bonus video:

Da li se vraća cenzura

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare