Foto: Promo

Film rediteljke Šantal Akerman proglašen je najboljim ostvarenjem svih vremena, prenosi BBC.

Reč je o „Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles“, drami iz 1975. Ovo je prvi put da je delo koje je režirala žena dospelo među deset najboljih, i našlo se na vrhu ankete Britanskog filmskog instituta „Sight and Sound“.

Foto: Promo

Anketa, koja se sprovodi svakih deset godina, ranije je osporavana zbog nedostatka raznolikosti. Prvo mesto je 40 godina držao „Građanin Kejn“, film Orsona Velsa iz 1941, čija priča prati život i karijeru Čarlsa Fostera Kejna, piše Index.hr.

Godine 2012. prestigao ga je „Vrtoglavica“ Alfreda Hičkoka, koji se sada nalazi na drugom mestu, a „Građanin Kejn“ na trećem. Na listi slede japanska drama „Tokijska priča“ Jasudžira Ozua na četvrtom mestu, i romantična drama „Raspoloženi za ljubav“ na petom.

Priča o belgijskoj udovici

Inače, Jeanne Dielman je priča o belgijskoj udovici koja se okreće prostituciji kako bi uspela da preživi. Ona je samohrana majka koja kuva, hrani sina, pere sudove, rasprema krevet, čisti kupatilo, te obavlja ostale kućne poslove, a dok je on u školi, prima svoje klijente. Naposletku ubija jednog od njih. Film se često smatrao jednim od najboljih feminističkih filmova, a The New York Times je Jeanne Dielman nazvao „remek-delom i revolucionarnim komadom feminističkog filma“.

Inače, rediteljka Šantal Akerman često smešta radnje filmova u kuhinje, koje pružaju intimne prostore za povezivanje i razgovor,  služe kao pozadina dramama svakodnevnog života. Kuhinje, uz ostale kućne prostorije, funkcionišu kao samoograničavajući zatvori unutar patrijarhalnih vrednosti.

Bonus video: Mads Mikelsen sa fanovima u Sarajevu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare