Orson Vels Orson Welles
Orson Vels Foto: Royal Road Entertainment / Les F / AFP / Profimedia

Na današnji dan, 30. oktobra 1938, u Noći veštica, američka radio stanica CBS emitovala je "direktan prenos" invazije Marsovaca na Zemlju. Radilo se o radio drami "Rat svetova" koju je radio 23-godišnji glumac i producent Orson Vels, ali koja je toliko verno prikazala napad vanzemaljaca na Njujork, da je izazvala do tada nezabeleženu masovnu paniku širom SAD.

„Rat svetova“ je nastao po romanu engleskog pisca Herberta Džordža Velsa.

Emisija kreće sa Orsonom Velsom koji govori o tome kako nas vanzemaljci posmatraju, a sledi sadržaj drame koji je bio vrlo uverljiv, direktan radijski prenos invazije tokom koje tenzija raste kako Marsovci nadiru, a SAD sa njima ulazi u rat.

Vels je tada imao samo 23 godine kada je njegova kompanija „Mercury Theatre“ odlučila da obradi naučno-fantastični roman iz XIX veka i predstavi ga kao dramu na radiju. Kako je i kasnije otkrio novinarima, uopšte nije očekivao da će ovom predstavom uplašiti ljude, i nije ni znao da će ova radio-drama, koja je bila veoma karakterističan žanr u tom periodu, ostati upamćena u istoriji, piše „History“.

Program je počeo tako što je Vels predstavio svoju radio-dramu, nakon čega je usledila vremenska prognoza. Posle toga, spiker je najavio koncert Tamona Rakela u Meridian sobi u njujorkškom hotelu Park Plaza, a mnogi slušaoci nisu ni slutili da je sve to samo deo predstave.

Herbert Dž. Vels, Rat svetova
Foto: Promo

Neko vreme je svirala muzika, koju je spiker prekinuo sledećom izjavom: „Profesor Farel sa opsevatorije Mont Džening primetio je eksplozije na planeti Mars“. Nakon toga se nastavila muzika, praćena još jednim prekidom u kojem su slušaoci obavešteni da je veliki meteor pao na polje farmera u Nju Džerziju. Ubrzo potom, spiker je počeo da opisuje Marsovce koji izlaze iz velikog metalnog cilindra.

„Gospode, nešto što liči na sivu zmiju se migolji iz senke. Evo još jednog i još jednog. Izgledaju kao pipci… Sad vidim telo tog bića. Ogromno je, poput medveda. Koža mu se sija, ali to lice … to … dame i gospodo, neopisivo je. Teško da se mogu prisiliti da to i dalje gledam, tako je grozno. Oči su crne i blistaju poput zmije. Usta su u obliku slova V, a sa usana bez oboda curi pljuvačka koja kao da pulsira“, nastavio je.

Kako se priča dalje razvijala, Marsovci su „vrelim zracima“ spaljivali ljude okupljene na licu mesta. Vels je nastavio da opisuje da su oni uništili 7.000 pripadnika Nacionalne garda, nakon čega su pustili otrovni gas u vazduh. Posle toga je tvrdio kako su „Marsovski cilindri“ sleteli u Čikago i Sent Luis.

Tokom trajanja drame, mnogi stanovnici Njujorka i okoline su bežali u panici, kako bi se spasili od Marsovaca i njihovog crnog dima čiji su smrad, tvrde, i sami osetili. Drugi su čak primetili bljesak na nebu i vanzemaljce. Panika se dugo nije smirivala, a o radio drami štampa je iz dana u dan nastavila da izveštava.

Orson Vels Orson Welles
Orson Vels Foto: Netflix / Everett / Profimedia

Tokom zlatnog doba radija, nedelja uveče je bio udarni termin, kada je više miliona Amerikanaca sedelo kraj svog aparata i slušalo večernji program. Ipak, većina ljudi je slušala komediju na NBC-u koja se završila tek oko 20.12 časova. Tada su mnogi prebacili na radio program CBS-a gde je priča o invaziji Marsovaca već uveliko počela.

U narednih mesec dana o „Ratu svetova“ objavljeno je više od 12.000 novinskih članaka. Procenjeno je da je oko polovine od više od šest miliona slušalaca bilo vrlo uplašeno zbog onoga što je čulo u Noći veštica na CBS-u, ali je, posle svega, Vels izbegao kaznu, piše portal „Nauka kroz priče“. CBS je dobio zabranu da u dramske svrhe koristi izjave poput: „prekidamo program radi važnog obaveštenja“.

Mnogi danas smatraju da su tadašnji mediji od ovog događaja napravili znatno veću priču. Smatra se da je štampa htela da iskoristi ovu priliku kako bi diskreditovala radio, koji je u to vreme bio najpopularniji medij.

Bonus video: Orson Vels – gospodario je scenom, dominirao filmom, plenio glasom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar