Foto: Istorijski muzej Srbije

Izložba "Čekajući stalnu postavku" obogaćena je novim značajnim predmetom - rekonstrukcijom mogućeg izgleda krune despota Đurađa Brankovića, saopštio je Istorijski muzej Srbije.

Rekonstrukciju krune despota Đurađa Brankovića izradio je filigranista Goran Ristović Pokimica u konsultacijama s relevantnim stručnjacima, a po uzoru na povelju koja se čuva u svetogorskom manastiru Esfigmen.

Foto: Istorijski muzej Srbije

Kruna srpskog despota je ručno urađena od pozlaćenog srebra brojnim starim tehnikama i dekorisana smaragdima, granatima i slatkovodnim biserima.

Od kad je otvorena, izložba „Čekajući stalnu postavku“ povremeno je obogaćivana novim predmetima, poput olovnog pečata velikog župana Stefana Nemanje iz druge polovine 12. veka, koji je prošle godine otkupljen u San Marinu od aukcijske kuće „Artemide aste“, potom zlatnikom od 20 dinara kralja Milana Obrenovića iz 1882, pa rekonstrukcijama žezla cara Dušana i carice Jelene, ali i kristalnim bokalom s grbom Kraljevine SHS.

Posetioci su mogli da vide i novčiće vladara iz dinastije Nemanjić, kao i rekonstrukciju krune kraljice Simonide, ali i sliku Miodraga Petrovića „Kralj Petar I Karađorđević na volovskim kolima“, koja je na izložbu stigla iz kolekcije porodice Maravić.

Foto: Istorijski muzej Srbije

Posle svih ovih artefakata, kao i najnovijeg – rekonstrukcije krune despota Đurađa Brankovića, posetioce izložbe „Čekajući stalnu postavku“ tek čekaju novi originalni predmeti i rekonstrukcije odeždi i kruna srednjovekovnih srpskih vladara, kao što su one kralja Mihaila Prvog Vojisavljevića i kralja Tvrtka Prvog Kotromanića, koje su trenutno u procesu izrade, najavljuju iz Istorijskog muzeja Srbije.

Foto: Istorijski muzej Srbije

Izložba „Čekajući stalnu postavku“ predstavlja, podsetimo, najvrednije predmete iz zbirki ovog muzeja, od kojih su najupečatljiviji oni koji dolaze iz zaostavštine dve novovekovne srpske dinastije – Karađorđević i Obrenović. I dok su u muzejskim bočnim salama prezentovani predmeti koji su pripadali rodonačelnicima i njihovim naslednicima iz dinastija Karađorđević i Obrenović, u ostatku prostora predstavljeni su period prednemanjićkih i nemanjićkih vladara, pad srpske srednjovekovne države pod osmansku vlast, kao i period srpske Despotovine.

Foto: Dragan Kurucić

Među brojnim originalnim eksponatima zbog svog istorijskog značaja ističu se insignije kralja Petra Petra Karađorđevića: šar, žezlo, kopča za plašt, krunidbeni plašt i jedina sačuvana srpska kruna, izlivena od gvozdene ručke topa vožda Karađorđa. Tu su i rekonstrukcije kruna cara Dušana, carice Jelene, kralja Milutina, kraljice Simonide, despota Stefana Lazarevića i kraljice Jelene Anđel, kao i odeždi Mihaila Prvog Vojisavljevića, i Milutina i Dragutina iz perioda rane mladosti.

Foto: Dragan Kurucić

Rekonstrukcije kruna kralja Milutina i despota Stefana Lazarevića bile su predstavljene u Kini na osmom Međunarodnom festivalu nematerijalne kulturne baštine, koji je podržao Unesko, privukavši tad veliku pažnju posetilaca, podsećaju iz Istorijskog muzeja Srbije i pozivaju posetioce da subotom od 13 časova prisustvuju brojnim pratećim programa izložbe „Čekajući stalnu postavku“.

Bonus video: Ljubica Karađorđević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar