Majkl Kejn
Majkl Kejn na otvaranju međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima Foto:Pavel Machan CNC / Pavel Machan, Marek Pátek / CNC / Profimedia

U Karlovim Varima sinoć je otvoren jedan od najstarijih međunarodnih filmskih festivala na svetu, a u ovaj češki grad zvezde su se vratile posle dve godine pauze zbog pandemije koronavirusa.

Festival je otvorio dvostruki oskarovac Majkl Kejn (88), koji je ovenčan nagradom Kristalni globus za doprinos svetskoj kinematografiji.

Majkl Kejn
Majkl Kejn na otvaranju međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima Foto:Marek Patek / CNC / Profimedia

– Oduvek sam bio srećne ruke da radim ono što volim. I vi ste učinili nešto neverovatno-dali ste mi nagradu za nešto što volim da radim – poručio je slavni britanski glumac na svečanoj ceremoniji otvaranja 55. po redu filmske manifestacije u Karlovim Varima.

Na otvaranju festivala pojavile su se i druge filmske zvezde, poput Džonija Depa i Itana Hoka, prenele su svetske agencije.

Na festivalu će, kako je izvestio Rojters, premijerno biti prikazan češki film o maratoncu Emilu Zatopeku. Ovaj sportista je osvojio zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1952. u trkama na 5.000, 10.000 metara i u maratonu, čime je postiigao rekord bez premca. Film se dešava u vreme kada je karfijera Zatpoeka bila na vrhincu, što je koincidiralo sa dolaskom komunista na vlast u Čehoslovačkoj, zbog čega je veliki sportista bio prinuđen da pravi brojne ustupke.

Festival se obično održava krajem juna i početkom jula, međutim ovog leta je pomeren za drugu polovinu avgusta dok se nije stabilizovala situacija sa pandemijom u ovoj zemlji.

Smotra u Karlovim Varima pokrenuta je u nekadašnjoj Čehoslovačkoj 1946. godine i jedna je od najstarijih na svetu, ali je prošle godine zbog korone organizovan onlajn.

Ovogodišnji festival se održava uz sve mere predostrožnosti, a svi posetioci moraju imati ili negativni test na koronavirus ili potvrdu o vakcinaciji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar