Foto: Roger-Viollet / Roger Viollet / Profimedia ; EPA/JAVIER ETXEZARRETA

Zanimalo bi me šta bi Nikola Tesla danas rekao o pandemiji i šta možemo da naučimo iz ovog trenutka. On je imao fobiju od virusa i siguran sam da ga novi virus ne bi iznenadio. Bilo bi zanimljivo čuti od njega kako možemo sebe da transformišemo u periodu inkubacije i da nas posavetuje kako sebe da promenimo, kaže Itan Hok koji glumi naslovnu ulogu u filmu “Tesla” Majkla Almeride.

Jedina preostala Teslina laboratorija „Vordenklif“ (TSCW) organizovala je povodom 164 godine od rođenja jednog od najvećih umova sveta, onlajn projekciju filma, koju su, šest sedmica pred početak redovnog prikazivanja, pratili poštovaoci Teslinog lika i dela iz 30 američkih saveznih država i 14 zemalja.

Pored projekcije, direktor TSCW Mark Alesi razgovarao je tom prilikom sa rediteljem Almeridom, Hokom i Kajlom Meklahlanom, koji tumače Teslinog suparnika Tomasa Alvu Edisona.

Itan Hok kao Nikola Tesla Foto: Screenshot/Youtube/Movie Trailers Source

– Ovo je jedan od filmova, u kome samo nailazite na ograničenja u svom talentu, u kome nikada ne možete postići ono najbolje što bi trebalo. Trudio sam se na prvom mestu da učinim Majkla zadovoljnim. On je razmatrao relevantnost Tesle danas i zašto je važno snimiti film o njemu, tako da ovo nije dokumentarac, već priča Majkla Almeride o Tesli – smatra Hok.

– Osećao sam obavezu da Teslu oživim što autentičnije. Nastojao sam da pročitam što više mogu o njemu. Čitao sam Teslina pisma, eseje, pokušavao da zapamtim sve što je govorio pa sam snimao sebe telefonom i slao Majklu. Želeli smo da budemo u dijalogu sa njim. Ima nečeg vrlo intenzivnog i briljantnog u susretu nauke, religije i umetnosti, bilo da govorimo o Ajnštajnu, Tesli, Mikelanđelu, Da Vinčiju. Moj otac je matematičar, a ja sam glumac i postoji jedno zajedničko tlo gde se susreću nauka i umetnost. Tesla je vrlo specifičan i divan. Moj cilj je bio da stvorimo umetničko delo o velikom naučniku – dodao je Hok.

Rivali: Kajl Meklahlan igra Tomasa Edisona Foto:Screenshot/Youtube/Movie Trailers Source

Hok je podsetio da je sa Almeridom i Meklahlanom devedestih radio “Hamleta”, a da je Majkl još pre toga napisao scenario o Tesli.

– Ako si ozbiljna osoba, koju zanima nauka, filozofija i umetnost, čućeš ime Tesla u svakom trenutku. Kada sam radio na građevini da bi uštedeo novac za koledž – neću to zaboraviti, imao sam 20 godina – momak koji je klesao kamen, rekao mi je tada da treba da pročitam tekst o Nikoli Tesli. Ponekad izgleda kao da je zaboravljen i Teslina priča dotiče svakoga ko brine o ljudima ili se oseća pomalo izgubljeno i ignorisano. Postoji nešto u njegovoj energiji, mudrosti – rekao je Hok.

Poznati glumac je pomenuo i da reditelj u jednom trenutku zamišlja da Tesla i Edison sarađuju.

– Dešava se nešto magično kada veliki umovi zaborave svoj ego i sarađuju zajedno. Da su se Tesla i Edison udružili, mogli su da stvore nemoguće i da unaprede čovečanstvo, ali se to nije desilo – rekao je Hok.

Kajl Meklahlan je kazao da bi Teslu prvo pitao šta misli o glumi Itana Hoka, a potom i o njegovom odnosu sa Edisonom.

– Zanimalo bi me da više naučim o njegovom odnosu sa Edisonom, da čujem kako je to rivalstvo izgledalo iz njegove perspektive. U filmu se nazire pitanje šta bi bilo da su njih dvojica sarađivala i bilo bi zanimljivo čuti Teslino mišljenje – dodao je Meklahlan.

Reditelj Majkl Almerida je naveo da ga je sa 16 godina zainteresovala knjiga o Tesli, objavljena 1944. godine, godinu dana nakon smrti velikog pronalazača.

Pročitajte još:

– Bila je uzbudljiva, puna drame. Dok sam čitao, zamišljao sam sve te scene, čoveka koji stvara svetlo i nove tehnologije – rekao je Almereida i podsetio da je scenario napisao pre skoro četiri decenije, kada je imao 21 godinu.
– Svet se od tada mnogo promenio. Promenilo se mnogo toga i u meni. Ostalo je pet nedirnutih originalnih scena iz tog scenarija. Voleo bih da ima više filmova o Tesli, visokobudžetnih, koji bi osvetlili 50 godina Teslinog života u SAD – naglasio je reditelj i dodao da su zbog nedovoljnog budžeta prekinuli priču o Teslinom životu 1901. i nastavili je 1943.

Almerida je naveo i da je, radeći na filmu, imao na umu da SAD nisu prihvatile i prigrlile Tesline ideje na pravi način i da je na neki način zbog toga slavni nuačnik bio napušten i zaboravljen.

– Ovo je ambiciozan film, iako nije imao veliki budžet. Tesla je bio briljantan. Bez obzira na sve fantastične priče o njemu i mitove, istina o Tesli zaista oduzima dah – rekao je reditelj.

On je istakao veliki doprinos koji je Itan Houk dao u radu na scenariju i tokom snimanja, pomenuvši, između ostalog, zanimljivu repliku.

Naime, kada je Tesli prijatelj rekao za En, ćerku J. P. Morgana, da bi mu ta „devojka mogla ostvariti sve snove“, slavni naučnik je rekao: „Moji snovi su ostvareni“.

Film, premijerno prikazan na Sandens festivalu, počeće da se prikazuje 21. avgusta u onlajn i u drajv-in bioskopima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare