Nagrada Zagreb film festivala za "Oazu", Foto:promo

Film "Oaza" Ivana Ikića osvojio je nagradu "Zlatna kolica" za najbolji dugometražni film Zagreb Film Festivalu koji je zatvoren sinoć, saopštili su producenti ovog ostvarenja.

Najveće festivalsko priznanje „Zlatna kolica“ Ikićevom filmu dodelio je tročlani žiri, koji su činili prošlogodišnja pobednica Zagreb Film Festivala, rediteljka Ivana Mladenović, slovački scenarista i reditelj Marko Škop i slovenački reditelj Damjan Kozole, dodaje se u saopštenju producenata „Oaze“.

Film „Oaza“ daje portret ljude koji su čitavog života izolovani i kojima svet retko kad daje priliku da se osete najboljim u nečemu, stoji u obrazloženju žirija i dodaje se da je reč o ostvarenju koje prevazilazi kategoriju najboljeg filma i granice najboljih glumaca:

– Kroz sam postupak film pruža ruku onima kojima je to najpotrebnije, dajući im priliku ne samo da postanu izvanredni glumci nego i da se izraze i pokažu da je za ljubav potrebno malo i da su oni za to sposobni. Nagrada „Zlatna kolica“ ide reditelju i njegovom timu koji su uspeli da ne iznevere poverenje koje su stekli da baš oni budu ti koji će svetu preneti vapaj onih koje niko ne želi da čuje – zaključio je žiri.

Film „Oaza“ Ivana Ikića, Foto: Promo/FCS

„Oaza“ je ljubavna priča smeštena u dom za mlade sa posebnim potrebama, u kojoj glavne uloge, uprkos prvom pojavljivanju na filmu, tumače Marijana Novakov, Tijana Marković i Valentino Zenuni, štićenici Doma za decu i mlade „Sremčica“, u kome je film i sniman. Podršku mladim glumcima dale su iskusne kolege Goran Bogdan i Maruša Majer.

Film „Oaza“ svetsku premijeru imao je u septembru programu „Dani autora“ festivala u Veneciji, gde je osvojio „Europa Cinemas“ nagradu za Najbolji evropski film. Nakon toga ostvarenje je nagrađeno na festivalima „CinEdays“ u Skoplju, „Pritajeni tigar skriveni zmaj“ u Pinjau u Kini i na festivalu u „El Guni“ u Egiptu.

Film, koji je američki magazin „Variety film“ nazvao provokativno realističnim, do kraja 2020. godine učestvovaće na više od petnaest internacionalnih festivala.