Foto: Promo

Film srpskog reditelja Ivana Ikića "Oaza" osvojio je nagradu za najbolji evropski film u programu "Dani autora" festivala u Veneciji, koju dodeljuje mreža Europa Cinemas.

Žiri je u obrazloženju istakao da je „Oaza“  prelepo snimljen i veoma poetičan film, koji se istakao u ovogodišnjoj sekciji „Dani autora“.

„Film je jednoglasno bio naš izbor za nosioca ove nagrade. Ikićeva Oaza je nežan i duboko potresan, ali istovremeno i čist i beskompromisan pogled na život i ljubav grupe mladih ljudi sa posebnim potrebama u državnoj instituciji. Reditelj svoje glumce-naturščike tretira sa velikom pažnjom i velikim poštovanjem, a oni mu uzvraćaju izuzetno snažnom i prirodnom izvedbom. Scenario je savršeno strukturiran, a fotografija pruža predivne, upečatljive prizore. Ovo je film koji se mora videti u bioskopu. Možda je najjednostavnije da prosto kažemo da jedva čekamo da ponovo gledamo ovaj film što je pre moguće“, navodi se u obrazloženju žirija.

Foto: Promo

Nagrada Europa Cinemas Label ustanovljena je 2003. godine sa ciljem da, kroz različite podsticaje za medije, distributere i prikazivače, pojača promociju, cirkulaciju i „životni vek“ nagrađenih filmova.

Producenti Milan i Marija Stojanović čestitali su reditelju i ekipi, a posebno glavnim glumcima – devojkama i mladićima iz Doma za decu i mlade „Sremčica“.

„Oni su se već učešćem u ovom filmu izborili za delić pažnje koju zaslužuju, a nadamo se da će ova nagrada dodatno baciti svetlo na njih. Zbog toga smo i pravili ovaj film. Nadamo se da će uskoro naši mladi glumci moći da putuju na neki od festivala i neposredno dožive reakcije publike“, naveli su producenti.

Mrežu Europa Cinemas čini 274 bioskopa širom Evrope, a zahvaljujući ovoj nagradi, film OAZA imaće šansu da ih sve obiđe.

„Ova nagrada je posebno važna u godini u kojoj bioskopi rade samo nekoliko meseci i trebalo bi da omogući filmu da, uprkos tome, dođe do publike u ambijentu za koji je stvaran“, istakli su Milan i Marija Stojanović.

U filmu „Oaza“ glume štićenici Doma za decu i mlade „Sremčica“, koji su kroz višegodišnji proces kastinga i radionica učili da glume i spremali svoje uloge, a reditelj Ivan Ikić napominje da je njihov uspeh veći time što u filmu nisu glumili sebe, već fiktivne, veoma kompleksne likove.

Pored štićenika Doma „Sremčica“, u filmu igraju još i slovenačka glumica Maruša Majer, miljenik regionalne publike Goran Bogdan i Draginja Voganjac.

Očekuje se da film „Oaza“ pred domaću publiku stigne kasnije u toku jeseni.

Goran Bogdan u filmu „Oaza“ Ivana Ikića, Foto: Promo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare