Ivan Ikić, Foto: Promo/FCS/Marija Strajnić

Novi film Ivana Ikića "Oaza" imaće svetsku premijeru u okviru prestižnog programa "Dani autora" ("Le Giornate degli Autori“) Venecijanskog filmskog festivala, planiranom za periodu od 2. do 12. septembra, saopštio je Filmski centar Srbije.

Nakon premijere filma „Otac“ Srdana Golubovića u februaru u Berlinu, ovo je drugi srpski film koji će tokom 2020. godine imati svoju premijeru na jednom festivalu A kategorije.

„U takvom veoma konfuznom vremenu, koje se pred nama našlo, Venecija će biti prvi festival koji će fizički biti održan pred publikom i koji treba svetsku kinematografiju da probudi iz kliničke smrti nastale usled pandemije. Kada sam saznao da će film biti uvršten u zvanični program ‘Dani autora’, osetio sam veliko rasterećenje, nakon svih ovih meseci strašne neizvesnosti, da li će film uopšte biti prikazan u bliskoj budućnosti. Na kraju, film je pronašao svoj put brže od svih mojih strepnji i nadanja“, izjavio je Ivan Ikić za sajt Filmskog centra Srbije.

Priča Ikićevog filma „Oaza“ (ranije poznatog pod naslovom „Korisnici“) smeštena je u Dom za decu i mlade ometene u razvoju, a u središtu je ljubavni trougao između dve devojke i jednog mladića.

Pored scenariste i reditelje Ivana Ikića (poznatog po debitantskom filmu „Varvari“ iz 2014. godine), na nastanku „Oaze“ radili su i montažer Dragan von Petrović, direktor fotografije Miloš Jaćimović, scenograf Dragana Baćović, kostimograf Milica Kolarić, snimatelj zvuka Aleksandar Perović.

Film „Oaza“, Foto: Promo/FCS

U filmu glume debitanti Valentino Zenuni, Tijana Marković i Marijana Novakov. Uloge vaspitača poverene su Maruši Mejer i Goranu Bogdanu.

„Presrećni smo i počastvovani zbog činjenice da će ‘Oaza’ biti prikazana na ‘Danima autora’ u Veneciji. Oni su veoma rano pokazali interesovanje za film, samo par dana nakon što su ga pogledali. Mislim da film treba prikazivati tamo gde ga najviše cene i gde će ga najbolje ‘ugostiti’, makar to nekad bio i festival slabijeg renomea. Kada se program poput ‘Dana autora’ u Veneciji tako bori za neki film, onda to predstavlja zaista posebnu čast i zadovoljstvo, naročito u godini u kojoj je većina festivala otkazana ili odložena, pa i jedna bioskopska projekcija predstavlja događaj meseca. Veoma smo zadovoljni što film tako brzo dolazi pred internacionalnu publiku, a već se radujemo i susretu sa domaćom u toku jeseni“, rekao je producent Milan Stojanović, a prenosi sajt Filmskog centra Srbije.

„Oaza“ je koprodukcija Srbije, Holandije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Francuske.

Producenti filma su „Sense Production“ iz Beograda (Marija Stojanović i Milan Stojanović), a koproducenti „Kepler Film“ iz Amsterdama, „Tramal Films“ iz Ljubljane, „SCCA Pro.ba“ iz Sarajeva i „Les Flms D’Antoine“ iz Pariza.

Projekat su podržali Filmski centar Srbije, Holandski filmski fond, Slovenački filmski centar i Evropska komisija kroz program „Kreativna Evropa“ (potprogram MEDIA) i panevropski koprodukcioni fond „Eurimaž“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar