Mirjana Karanović Foto: Teatar na Brdu/Promo

Publika je bila na nogama i aplauzom čak četiri puta izvela na binu Mirjanu Karanović nakon završetka monodrame "Petrijin venac" po romanu Dragoslava Mihalovića koja je sinoć premijerno izvedena u Teatru na Brdu u Beogradu.

– Poslednjih dana mislila sam: „Bože, da li će se ovo stvarno dogoditi“, tako mi je sve bilo veliko. I onda taj aplauz, eto – rekla je novinarima nakon predstave glumica, koja se na kraju izvođenja rasplakala.

Isplele su „Petrijin venac“ Karanović i Jana Maričić od smeha do suza. I publika je to prepoznala.

– Mislim da smo jako dobro poređale, da se emocije prelivaju jedna u drugu, to je ono što je najlepše kod tog lika, što kroz Petriju izbijaju životna energija i optimizam. Ona svoju nesreću priihvata do kraja. I onda ustane i ide dalje, i nosi ceo svoj život na svojim leđima i ne odustaje. Na kraju kaže: „Idem ja, imam ja još kome sam potrebna“ – priča Mira Karanović, otkrivajući da je to možda najveća njena sličnost sa junakinjom ove monodrame:

– Kad padneš, ustaneš i ideš dalje. Šta drugo?!

Kako je priznala, sebi je postavila cilj za koji nije znala da li je dostižan.

Mirjana Karanović Foto: Teatar na Brdu/Promo

– Sada sam do njega stigla i treba nekako da se skućim. Tako se osećam. Stigla sam tu gde sam želela da budem, čula sam publiku, njihove reakcije. Želela sam da moja monodrama bude zapravo jedna žena koja sedi naspram nekih ljudi i priča svoju životnu priču. Digla sam taj četvrti zid. Tražila sam da se ostavi malo svetla sa strane da bih videla ljude u publici. Za mene je ta komunikacija uzbudljivo iskustvo. Želela sam da sve izgleda kao da je ta žena stvarno došla tu i rekla svoju priču i onda otišla kući da nahrani svoje kokoške. Ono što sada želim jeste da igrajući ovde postanem sve više i više ta žena. To bih volela i to je za mene najveće uživanje, da taj lik postane sve više moj – iskrena je bila Mirjana Karanović.

Izbegavala je dugo vremena, kako kaže, da igra Petriju u ovom obliku jer se nije osećala spremnom da je radi na sceni.

Mirjana Karanović Foto: Teatar na Brdu/Promo

– Smatrala sam da je ta priča suviše velika i nije razlog to što je teška teška, nego zato što volumen te žene iznutra, njena duša, to šta je ona sve… Možda sam tek sada došla do toga da to mogu da razumem. Da izađem na scenu i ispričam to u njeno ime. Jer, to nisu samo reči, to je nešto više.

Mirjana Karanović je istakla da je emocija ono što što je u svakoj umetnosti najvažnije.

– Posle toga dolazi misao. Ali, emocija je prva komunikacija sa gledaocima. A Petrija je svakako žena koja u sebi ima mnogo osećanja.

Mirjana Karanović Foto: Teatar na Brdu/Promo

A njena emocija se posebno odrazila u sećanju na kolege koji su joj bili partneri u filmu „Petrijin venac“. Podsetimo, Mirjana Karanović je, tumačeći glavnu junakinju u filmu „Petrijin venac“ reditelja Srđana Karanovića, koji je sa Rajkom Grlićem i Dragoslavom Mihailovićem, autorom romana, radio senario na Festivalu u Puli 1980. osvojila Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu. Tada je Mirjana bila studentkinja druge godine glume, a to joj je bila debitantska uloga koja je označila početak blistave karijere. Ovo ostvarenje se, inače, nalazi na listi 100 srpskih filmova proglašenih kulturnim dobrom od velikog značaja, koju je ustanovila Jugoslovenska kinoteka.

Foto: Teatar na Brdu/Promo

– Kada sam se poklanjala, zaplakala sam jer sam se setila ta tri muškarca koji su igrali Petrijine muškarce – Marka Nikolića, Paje Vuisića i Dragana Maksimovića, koji više nisu sa nama. I kada sam ovo govorila, ja sam njihove likove imala u glavi. Baš njih, jer za mene oni predstavljaju ljude o kojima Petrija priča.

Jedan od osnivača pozorišta Teatar na Brdu, glumac Andrija Milošević izjavio je za portal Nova.rs da je monodrama „Petrijin venac“ nesvakidašnji događaj.

Mirjana Karanović Foto: Teatar na Brdu/Promo

– To je fantastična, neverovatna predstava. I naredne dve su rasprodate. Imao sam 16 godina kada sam igrao sa Mirom, dugo je znam. Potom je igrala moju majku u seriji „Slatke muke“. Mira je napravila kultnu ulogu sa 22 godine, jedna je od naših najvećih glumica, neverovatno je šta je sve odigrala. Srećan sam što je ovde, u Teatru na Brdu, koje je moje prirodno stanište i stanje, ono što treba da budem, ona je čovek koji unosi novu motivaciju u teatarski život. I kada sam je pitao kako se oseća, rekla mi je da ima novu energiju i zreliji odnos prema Petriji. Ovo je druga Petrija puna iskustva, i tuge i radosti, koja je održava u životu – rekao nam Milošević, a njegov poslovni partner i kolega, suosnivač ovog pozorišta Viktor Savić je dodao:

– Gledao sam film „Petrijin venac“, ali sada je sada je drugačija forma i nama je važno, to nam je cilj, da radimo tekstove koji su od nacionalnog značaja, istorijske, nema ih mnogo i nadamo se da ćemo da isprovociramo nekog pisca da napiše takvu dramu koja će se igrati na sceni Teatra na Brdu.

Mirjana Karanović Foto: Teatar na Brdu/Promo

Podršku Mirjani Karanović ali i Teatru na Brdu dale su brojne poznate ličnosti. Ovaj miš-maš koktel predvodio je lokalpatriota sa Banovog Brda Zoran Lesandrić Kiki, frontmen benda „Piloti“, glumci Sergej Trifunović, Aleksandar Srećković Kubura, Anđelka Prpić, pisac Dejan Stanković Tiago, direktor Pozorišta „Boško Buha“ Igor Bojović, dramaturškinja Gordana Goncić, popularni voditelj Danilo Mašojević sa TV Nova S, bračni par Branka Nevistić i Branislav Grujić, sestre Bekvalac, producent Žika Jakšić, kompozitor Saša Milošević Mare…

Bonus video: Slavko Štimac intervju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare