Risto Antunović Foto: Promo

Retrospektivna izložba „Grafički listovi 1972 – 2022“ Rista Antunovića biće otvorena u utorak, 14. maja u 19 časova, u galeriji Kuće legata.

“Iako veoma varijetetno, stvaralaštvo Rista Antunovića odlikuje kontinuitet. Bez obzira na format i tehniku umetnik insistira na simboličkoj narativnosti, kao i stalnom recikliranju starih dela, čijim kombinovanjem i prekrajanjem nastaju nova, dok savršenstvo izvedbe za njega ostaje imperativ. Stvaranje dela ponekad je dugotrajan proces: izvorni motivi se dorađuju, docrtavaju, prelepljuju, ili samo leže sa strane, čekajući nov nalet inspracije. Autor je spreman da na njima interveniše sve dok ne postigne željeni odnos celine i detalja – savršeni sklad “, zapisala je istoričarka umetnosti Ivana Đorđević.

Risto Antunović Foto: Promo

Cilj izložbe je da se u galerijskom prostoru sagledaju neka, ili preispitaju određena likovna rešenja iz pojedinih perioda, faza ili ciklusa mog likovnog stvaralaštva, istakao je Risto Antunović i o svom stvaralaštvu dodao:

“Ovde se možemo susresti sa izvornom, multioriginalnom i industrijskom grafikom. Kod izvorne grafike zastupljene su crtačke discipline olovka, ugljen, kreda, metalno pero, kreon … kod multioriginalne grafike susrećemo duboku, visoku, ravnu i propusnu štampu, a kod industrijske – ofset štampu, laser print i digital print. Kad govorimo o umetnosti multioriginala moramo napomenuti da dubokoj štampi pripadaju bakropis, akvatinta, suva igla, mekani vosak … kod visoke štampe imamo drvorez, linorez …kod ravne litografiju i propusne – sitoštampu. Kod umetnosti industrijske grafike imamo zastupljenost ofset štampe, gde je matrica od cinka ili plastike, a kod laserprinta ili digital printa se koriste laseri i mlaznice. Kod umetnosti multioriginala sama realizacija grafičkog lista je komplikovana jer se radi sa azotnom kiselinom ili sa gvožđe hloridom i taj proces učenja dosta je dugotrajan. Nijedno umetničko delo nije tako otvoreno gledaocu kao grafički list sa svojim sadržajem i istaknutom pisanom informacijom, koja će uspostavljanjem kontakta pružiti čitav niz podataka o genezi grafičke slike.”

Risto Antunović Foto: Promo

Risto Antunović rođen je 1952. godine u Berkovićima. Akademiju likovnih umetnosti (odsek grafike) diplomirao je u Sarajevu, a postdiplomske studije grafike na Akademiji za likovnu umetnost u Ljubljani. Godine 1987. boravi u ateljeu Cite Internationale des Artes u Parizu, kao stipendista fonda „Moša Pijade“ iz Beograda. Član je Saveza likovnih umetnika Jugoslavije od 1979. a od 1992. član Udruženja likovnih umetnika Srbije. Imao više od četrdeset samostalnih i učesnik je oko 250 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik više nagrada iz oblasti grafike, crteža i kolaža. Živi i radi u Beogradu.

Bonus video: Plava izložba za osobe sa invaliditetom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar