Nedelja irskog filma The Ghost of RichardHarris Foto:Promo/Nedelja irskog filma

Nedelja irskog filma, u okviru 12. Beogradskog irskog festivala - BIF (8 – 18. mart), u znaku je specijalnog gosta Džima Šeridana, scenariste i reditelja koji je modernoj irskoj kinematografiji doneo međunarodno priznanje i koji, ovim povodom, ponovo dolazi u Srbiju.

Publika će biti u prilici da od 8. do 15. marta pogleda 15 ostvarenja irskih autora, a nit koja ih povezuje je želja selektora da se gledaoci upoznaju sa životom i dostignućima ikoničnih Iraca, od glumaca, muzičara i pisaca, do fudbalera i gej aktivista.

Gosti Beograda i BIF-a, pored Šeridana, biće i reditelji Alan Gilsenan, nekadašnji direktor Instituta za film u Irskoj i Kevin Hju, kao i rediteljka Katerin Hart i Edvina Forkin, osnivačica produkcije Zanzibar.

Foto:EPA/GIORGIO ONORATI

Gledaćemo njihove filmove u Kinoteci, u zgradi u Kosovskoj 11, gde će, nakon projekcije, autori razgovarati sa publikom.

– Filmski program ove godine predstavlja stvaraoce koji su bili ili su danas ikone irske kulture i umetnosti, ljude koji su Irsku stavili na mapu svetskog stvaralaštva. Publika u Srbiji će videti filmove koji slave život čuvenih glumaca Pitera O`Tula i Ričarda Harisa, zatim ovde voljenih Šejna Mekgovana i Šinejd O`Konor, ali i fudbalske zvezde i heroja Mančester Junajteda, Džordža Besta ili gej aktivistkinje, transvestita Panti Blis – kaže Jaš Kaminski, direktor i pokretač BIF u Srbiji.

Nedelja irskog filma Šinejd O Konor Foto:Promo/Nedelja irskog filma

Festival 8. marta u 19 časoava u zgradi Kinoteke otvara projekcija filma Džima Šeridana “Moje levo stopalo“, koji je Danijelu Dej-Luisu doneo Oskara. Svi ostali filmovi biće emitovani u zgradi Kinoteke u Kosovskoj 11.

„Moje levo stopalo“, film Džima Šeridana, govori o životu Kristija Brauna, irskog umetnika koji je, uprkos cerebralnoj paralizi, koristeći samo levo stopalo, naučio da slika i piše.

Na repertoaru je i film „U ime oca“, još jedna uspešna saradnja Šeridana i Dej-Luisa, o mladiću iz Belfasta koji je primoran da prizna umešanost u bombaški napad IRA-e u kome nije učestvovao. (14. mart, u 20 časova, Kinoteka, Kosovoska 11).

Biće prikazano i ostvarenje „Duž nebeskog puta za Akabu“, dokumentarni film Džima Šeridana o legendarnom irskom glumcu Piteru O`Tulu (14. mart, u 18 časova, Kinoteka, Kosovska 11).

Publiku očekuje i „Duh Ričarda Harisa“, dokumentarni film o životu Ričarda Harisa je priča o glumcu, pesniku, ljubavniku i pevaču čija je karijera često bila u senci njegove reputacije. U filmu o Harisu govori i Šeridan. (11. mart, 18 časova, Kinoteka, Kosovska 11).

“Ništa se ne može porediti”, dokumentarac o životu slavne muzičarke Šinejd O`Konor biće prikazan 9. marta u 20 časova u Kinoteci.

„If I Should Fall From Grace: Priča o Šejnu Mekgauanu” film prati život Šejna Mekgovana od detinjstva u Irskoj i Velikoj Britaniji, preko pank benda The Nips, do uspona i padova benda Pogues, čiji je frontmen bio. (11. mart, 20 časova, Kinoteka, Kosovska 11).

Celokupni repertoar objavljen je na sajtu Festivala.

U toku Nedelje irskog filma biće održana i projekcija srpskog klasika “Ko to tamo peva” kao filmsku „dopunu“ živopisnoj izložbi fotografa Žozefa Filipa Bevilarda o irskim nomadima Minkerima, koja će biti postavljena u UK Parobrod. (10. mart, 20 časova, Kinoteka, Kosovska).

Bonus video: Šejn Mekgoven

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar