Foto:EPA/GIORGIO ONORATI

Beogradski irski festival (BIF), manifestacija koja tradicionalno svakog marta domaćoj publici predstavlja umetnost i kulturu Irske, ove godine biće održan 12. put, od 8. do 18. marta kao Nedelja svetog Patrika u Beogradu.

Tokom deset dana beogradska publika imaće priliku da uživa u selekciji irskih filmova, nagrađivanoj pozorišnoj predstavi, izložbi fotografija, učestvuje u razgovorima sa rediteljima, piscima i novinarima iz Irske, sazna više o ovoj zemlji i njenoj kulturi kroz druženje sa Ircima koji žive u Srbiji.

Ove godine Beogradski irski festival otvoriće Džim Šeridan, slavni scenarista, producent i reditelj iz Irske, čiji su filmovi imali 16 nominacija za Oskara, a kog domaća publika najviše poznaje po filmovima „U ime oca“ i „Moje levo stopalo“ (oba sa Danijelom Dej Luisom u glavnim ulogama).

Foto: Beogradski irski festival

Džim Šeridan će u petak 8. marta otvoriti festival u zgradi Jugoslovenske kinoteke, kada će početi „Nedelja irskog filma“ projekcijom njegovog filma „Moje levo stopalo“, koji je Danijelu Dej Luisu doneo Oskara za glavnu ulogu.

Ekskluzivan gost biće i pozorišna trupa iz Dablina „Fishamble“. U Beograd dolaze sa predstavom „Kralj“ koja je glavnom glumcu Petu Kinevanu donela najprestižniju britansku glumačku nagradu – ser Lorens Olivije. Predstava je prošle godine bila deo čuvenog pozorišnog festivala u Edinburgu, a nakon Beograda biće igrana u Americi.

Kinevan na sceni oživljava usamljenika Lutera, nazvanog po Martinu Luteru Kingu, koji se priprema za svoj veliki nastup kao imitator jednog drugog kralja – Elvisa Prislija. Priča govori o predrasudama, borbi za sopstveni izbor u životu i, u najširem smislu, otvara pitanje mentalnog zdravlja savremenog čoveka. „Kralj“ će biti igran dva puta, u Bitef teatru, 14. i 15. marta.

Foto: Beogradski irski festival

Ove godine BIF ima najbogatiji filmski program do sada. Kroz dve tematske celine biće prikazano čak 15 filmova koji slave živote i dostignuća irskih stvaralaca poput Pitera O`Tula i Ričarda Harisa), muzičarke i aktivistkinje Šinejd O`Konor, kao i savremenih pop ikona, poput Panti Blis, popularne irske drag queen i braniteljke LGBT prava.

Gost BIF-a biće i reditelj i pisac Alan Gilsenan, nekadašnji predsednik irskog filmskog instituta. Publika će moći da vidi njegov film „Duhovi Bagotonije“ koji govori o dablinskoj boemskoj četvrti Bagotonija koja je, sredinom prošlog veka, bila mesto okupljanja irskih umetnika, intelektualaca, radikalnih pa i ekscentričnih u izrazu, u odnosu na tadašnju konzervativnu sredinu.

U Beograd dolazi i Teo Dorgan koga nazivaju „najvećim živim pesnikom Irske“. On će čitati svoju poeziju i razgovarati sa publikom u udruženju Krokodil. U saradnji sa organizacijom Literature Ireland i Krokodilom, jedan pisac/spisateljica će biti deo književne rezidencije i mesec dana živeti i pisati u Beogradu.

Foto: Beogradski irski festival/Sheila Rock Photography/Courtesy of SHOWTIME

BIF će predstaviti i izložbu fotografa Džozef Filipa Bevilarda „Irish Travelers“ koja publici prikazuje život irskih nomada, etničke manjne poznate pod imenom irski putnici. Program BIF-a, kao i uvek, prate žurke u irskim pabovima, zajedničko gledanje ragbi utakmice između Engleske i Irske, kao i Irske i Škotske i druženja sa Ircima koji dugo žive u Beogradu.

BIF, kao i ranijih godina, poziva volontere da se pridruže njihovom timu i učestvuju u organizaciji.

Beogradski irski festival već 12 godina donosi duh, kulturu i umetnost Irske u Beograd. Do sada je Beograd posetilo više od 150 umetnika i umetničkih kolektiva iz Irske, organizovano je više od 300 festivalskih događaja, sa preko 80.000 posetilaca. Festival podržavaju Ambasada Irske, organizacije Culture Ireland, kao i niz institucija kulture u Beogradu. Osnivač Beogradskog irskog festivala je Jaš Kaminski, ljubitelj umetnosti i Irac koji voli Beograd i organizuje ovaj Festival od 2013. godine.

Bonus video: Šejn Mekgovan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar